Amir Muminović
0

"Radnici GRAS-a neće dozvoliti stečaj"

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Radnici GRAS-a neće dozvoliti stečaj i ne žele ispaštati ničiji nerad, a od nove Vlade Kantona Sarajevo očekuju brzi zaokret u politici prema tom preduzeću, rekao je danas predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Amir Muminović.

Na konferenciji za novinare u Domu sindikata BiH u Sarajevu, Muminović je istaknuo da se radnici ne osjećaju krivim za postojeći "haos" u tom preduzeću te da će ovaj sindikat, ukoliko bude organizirao štrajk, isti organizirati zbog neredovnih plaća i neuplaćivanja penzionog i zdravstvenog osiguranja, a ne zbog sastava Nadzornog odobra ili Skupštine firme, kako to pojedinci ističu.

"Smatramo da su GRAS u ovu situaciju dovele pogrešne politike ranijih vlada koje su podržavale bivša i sadašnja uprava. Pored stečaja nećemo dozvoliti ni prodaju dijelova firme, a ako je u GRAS-u viška 500 radnika, kako se govori, onda treba istražiti ko je u posljednjih dvadeset mjeseci primio još 200 radnika", rekao je Muminović.

U GRAS-u se od novembra 2006. ne poštuje Kolektivni ugovor ni po jednom članu, penziono se ne uplaćuje od novembra 2008., neredovne su uplate i za socijalno, a trenutni dug preduzeća je oko 80 miliona KM.

Muminović je naglasio da Sindikat komunalne privrede GRAS-a smatra da relevantne institucije trebaju preispitati poslovanje firme, da je neophodno promijeniti sistem naplate, zatim zakonom regulirati status kontrolora i vozača i da je radi kvalitetnijeg pružanja usluga potrebno nabaviti vozila i dijelove za njih, što je i platforma djelovanja tog sindikata od 2006. godine.

Zamjenik predsjednika Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnan Himzanija napomenuo je da velike gubitke GRAS-u stvara to što radnici GRAS-a umjesto Vlade Kantona dodaju razliku za subvencionirane karte, kazavši da tako "sa 70 miliona KM godišnje doniraju Kanton", dok Kemal Lukšić, predsjednik Sindikata radnika komunalne privrede KS-a, smatra da bi ovakvu sliku jedino mogla popraviti potpuna primjena Zakona o komunalnoj privredi iz 2006. godine.