BiH
0

U Fočanskoj Jabuci kod Ustikoline počela škola u prirodi

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Fočanskoj Jabuci, nekoliko kilometara od Ustikoline, ove je godine organizirana škola u prirodi, ovaj put kao obavezan program za učenike petih razreda osnovnih škola s prostora BPK Goražde.

Tako školu u prirodi ovih dana pohađa blizu 240 učenika petih razreda iz svih dijelova kantona. U dvije sedmice trajanja škole u prirodi svi učenici raspoređeni u četiri grupe proći će kroz ovaj vrlo značajan projekat. Trodnevni boravak u školi organizira se u smjenama, a odlična je prilika za sklapanje novih prijateljstava i druženja, školske i vanškolske aktivnosti i boravak u prirodi.

Ambijent je idealan za sportske aktivnosti, učenje, razvijanje dobrih navika i vrijednosti, a sam projekat škole u prirodi u potpunosti finansira Ministarstvo obrazovanja BPK Goražde uz podršku organizacije World Vision. Troškovi boravka djece u školi iznose 25.000 KM.

Zgrada škole u Fočanskoj Jabuci je na tridesetak minuta vožnje od središta Općine Foča u FBiH. Put do Fočanske Jabuke prilično je zahtjevan za vozače, ali veoma zanimljiv za one koji putuju do ovog mjesta zbog živopisne prirode i prelijepih prizora planinskog ambijenta.

Utisci polaznika škole su odlični bez obzira na to što je boravak u školi prirode od ove godine obavezan. Uživaju u prirodi i sportskim takmičenjima pa je i najljepši prizor puno školsko dvorište u ovom mjestu. Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport je projekat škole u prirodi ocijenio kao najvažniji obrazovni događaj u ovoj školskoj godini jer je napravljen iskorak u novijoj odgojno-obrazovnoj koncepciji.

Učenici daleko od gradske buke i gužve, kroz radionice, takmičenja, igru i druge korisne sadržaje usvajaju pravila i vrijednosti zajedničkog života. Za njih su kratki koncert priredili učenici i nastavnici goraždanske OMŠ Avdo Smailović.