BiH
13

Pri kraju radovi na utopljavanju škole u Pazariću: Bolji uslovi za 410 osnovaca

Klix.ba
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić obišao je danas Osnovnu školu "9. maj" u Pazariću. Radovi na utopljavanju škole u završnoj su fazi, a izvode se u sklopu projekta "Zeleni ekonomski razvoj"

Zajedno sa ministrom, radove na školi obišli su i direktor Edin Kavazović te Načelnik Općine Hamdo Ejubović.

"Objekat ove škole, uz još šest objekata javnih ustanova iz oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne politike i kulture, će biti u potpunosti rekonstruisan kroz realizaciju pomenutog projekta. Realizuje ga Kanton Sarajevo putem Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u saradnji sa UNDP-ijem od decembra 2015. godine, u cilju povećanja energijske efikasnosti i time smanjenja troškova za zagrijavanje prostora, a što će doprinijeti i smanjenju emisije štetnih materija u zrak", izjavio je ovom prilikom ministar Lukić.

Projekat se u cjelosti realizuje sredstvima Kantona Sarajevo i UNDP-a, a ukupna vrijednost ugovorenih radova konkretno za ovu školu iznosi 225.647,12 KM. Radovi podrazumijevaju termoizolaciju vanjskih zidova školskog objekta i fiskulturne sale, sanaciju i termoizolaciju krova, zamjenu dotrajale i vanjske stolarije sa novom energetski efikasnom stolarijom, rekonstrukciju cjelokupnog sistema centralnog grijanja odnosno ugradnju termostatskih ventila i frekventno regulisanih pumpi, te ultrazvučnog mjerača protoka.

Direktor Kazazović je zahvalio na izdvojenom novcu za rekonstrukciju škole i istakao da će se njenim utopljavanjem osigurati komforniji uslovi za boravak oko 410 učenika. Kazao je da je prije tri godine, kada je počela realizacija ovog projekta, fasada na školi bila u jako lošem stanju, a troškovi za njeno zagrijavanje na godišnjem nivou su iznosili oko 72. 000 KM.

“Već smo promijenili dio fasadne stolarije i ostvarili uštede u potrošnji energije, a procjena je da će nakon potpunog utopljavanja ti troškovi biti manji za oko 20.000 KM”, naveo je direktor Kazazović. Istakao je da je radove u okviru svojih mogućnosti finansijski pomogla i Općina Hadžići.

Po riječima načelnika Ejubovića, ovo je najstariji objekt škole na području općine Hadžići, izgrađen prije 100 godina, koji će svojim učenicima konačno omogućiti puno bolje uslove za boravak i rad.

Kako je istaknuto, radovi na objektu škole teku planiranom dinamikom i trebali bi biti okončani do početka naredne školske godine.