{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Federaciji BiH pušenje jedan od najvećih zdravstvenih problema

F
29.5.2012. u 10:30
0
9
U Federaciji BiH pušenje jedan od najvećih zdravstvenih problema
0
U Federaciji BiH pušenje jedan od najvećih zdravstvenih problema
Povodom Svjetskog dana bez duhanskog dima, 31. maja u Sarajevu bit će prezentirane fotografije pod nazivom "Vodič kroz svijet pušenja", organizirana debata između pušača i nepušača, te prezentiran promotivni materijal i upriličena sesija odvikavanja od pušenja.
Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH navode da su duhanski dim i pušenje zdravstveni problem kojem se u svijetu posvećuje izuzetna pažnja, a i u Federaciji BiH je pušenje jedan od vodećih javno zdravstvenih problema. Nedavna istraživanja pokazuju da u Federaciji BiH ima 37,6 posto stalnih pušača starosti od 18 do 65 godina, od čega 29,7 posto žena i 49,2 posto muškaraca.

Da je pušenje, zajedno s drugim ovisnostima, među školskom djecom i mladima jedan od značajnijih javno zdravstvenih problema u Federaciji BiH može se vidjeti iz brojnih istraživanja prema kojima je evidentirano oko 14 posto trenutnih pušača, od čega deset posto djevojčica i oko 17 posto dječaka.

Svjetski dan bez duhana obilježava se 31. maja, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odlučila je da ove godine "Utjecaj duhanske industrije" i njen pokušaj da opstruira antipušačke kampanje bude glavna tema.

"Kampanja će se fokusirati na potrebu da se prepozna i suprotstavi pojačanim i agresivnim pokušajima duhanske industrije da potkopa Okvirnu konvenciju WHO-a o kontroli duhana što predstavlja ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju", ističu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: