{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Federaciji BiH pušenje jedan od najvećih zdravstvenih problema

F
29.5.2012. u 10:30
0
9
U Federaciji BiH pušenje jedan od najvećih zdravstvenih problema
0
U Federaciji BiH pušenje jedan od najvećih zdravstvenih problema
Povodom Svjetskog dana bez duhanskog dima, 31. maja u Sarajevu bit će prezentirane fotografije pod nazivom "Vodič kroz svijet pušenja", organizirana debata između pušača i nepušača, te prezentiran promotivni materijal i upriličena sesija odvikavanja od pušenja.
Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH navode da su duhanski dim i pušenje zdravstveni problem kojem se u svijetu posvećuje izuzetna pažnja, a i u Federaciji BiH je pušenje jedan od vodećih javno zdravstvenih problema. Nedavna istraživanja pokazuju da u Federaciji BiH ima 37,6 posto stalnih pušača starosti od 18 do 65 godina, od čega 29,7 posto žena i 49,2 posto muškaraca.

Da je pušenje, zajedno s drugim ovisnostima, među školskom djecom i mladima jedan od značajnijih javno zdravstvenih problema u Federaciji BiH može se vidjeti iz brojnih istraživanja prema kojima je evidentirano oko 14 posto trenutnih pušača, od čega deset posto djevojčica i oko 17 posto dječaka.

Svjetski dan bez duhana obilježava se 31. maja, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odlučila je da ove godine "Utjecaj duhanske industrije" i njen pokušaj da opstruira antipušačke kampanje bude glavna tema.

"Kampanja će se fokusirati na potrebu da se prepozna i suprotstavi pojačanim i agresivnim pokušajima duhanske industrije da potkopa Okvirnu konvenciju WHO-a o kontroli duhana što predstavlja ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju", ističu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: