42 posto odraslih su pušači
35

BiH je zahvatila epidemija pušenja

FENA
BiH je zahvatila epidemija pušenja. Oko 42 posto odraslih osoba u našoj zemlji pušači su i to je podatak koji nas svrstava na vodeće mjesto u jugoistočnoj Evropi po postotku pušača, kazao je u izjavi za Fenu prim. dr. sc. Mirsad Rahimić u povodu obilježavanja Svjetskog dana bez duhanskog dima.

Po riječima dr. Rahimića, cilj je obilježavanja Svjetskog dana bez duhanskog dima, u povodu kojeg je danas u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona upriličeno predavanje, ublažavanje posljedica pušenja ili njihovo eliminiranje.

"Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju pušenja u svijetu, a za naše područje možemo kazati da pušenje glavni rizik za nastanak niza oboljenja. Preko 25 bolesti izravno je uzrokovano ovom štetnom navikom. Nakon povišenog krvnog pritiska pušenje je glavni ubojica i ono je razlog prijevremeno umiranja gdje jedna od deset odraslih osoba na globalnom planu umire zbog te štetne navike", kazao je dr. Rahimić.

Po njegovim riječima, ove godine Svjetska zdravstvena organizacija odlučila j da moto Svjetskoga dana bez duhanskoga dima bude "Uplitanje i smetnje duhanske industrije u suzbijanje epidemije pušenja".

Naime, duhanska industrija protivi se uputama o zdravstvenim rizicima koji stoje na kutijama cigareta, ona to nastoji minimalizirati na taj način što vodi i sudske postupke protiv država koje odobravaju takvu politiku braneći se idejom kako imaju pravo na reklamiranje, odnosno na svoje robne marke.

Govoreći o početku pušenja kod djevojčica i dječaka u BiH dr. Rahimić kazao je kako je Federalni zavod za javno zdravstvo proveo istraživanje 2004. godine i tada je kod djece od 11 do 14 godina pušenje bilo prisutno u 14 posto ispitanika. Spomenuti podatak je tokom istraživanja provedenog 2009. godine porastao na 16 posto, što je znak za uzbunu.

"Kako bi se spriječio porast broja pušača, Okvirna konvencija o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, koju je i BiH potpisala 2009 godine, nalaže sveobuhvatan pristup, gdje nacionalna zakonodavstva moraju uskladiti svoje zakone s Okvirnom konvencijom. Naime, moramo kontrolirati cijenu cigareta, proizvodnju, krijumčarenje, moramo osigurati zabranu pušenja na javnim mjestima i moramo pomoći pušačima da se odviknu od pušenja. Ukratko, ispisane zakone moramo pretočiti u praksu", zaključio je dr. Rahimić.

Inače, četiri miliona smrti godišnje uzrokovano je pušenjem, 30 različitih bolesti uzročno je vezano za pušenje, 30 posto svih smrti od raka vezano je za pušenje, 1 od 10 pušača oboli od raka, dok je 85 posto slučajeva raka pluća posljedica pušenja.

Jedna kutija cigareta dnevno predstavlja 160 nikotinskih udisaja, a svaki udisaj učvršćuje ovisnost opasne i nezdrave navike.