"Tuci po Pofalićima"
0

FOTO / U dvorištu kuće Ratka Mladića cvjetaju ruže

Piše: Edita Gorinjac
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Humska 562 adresa je u Sarajevu na kojoj je živjela porodica Ratka Mladića, odnosno tu se nalazi kuća za koju se haški optuženik raspitivao kada se sreo sa ambasadoricom BiH u Holandiji Mirandom Sidran- Kamišalić, prilikom izručenja Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Kuća je razrušena u ratu, od Mladićevih granata, kažu komšije.

Ekipa portala Sarajevo-x.com bila je danas u dvorištu prijeratne kuće ratnog zločinca Mladića, razgovarali smo s njegovim komšijama u dvorištu ispred ruševina kuće, pored kojih cvjetaju ruže.

"Neko je kupio taj komad zemlje i ruševine prije nekoliko godina. Ne znam o kome se radi, nikada niko od tih ljudi koji su sada vlasnici nisu razgovarali sa nama. Red bi bio da su bar došli da se upoznamo, da vidimo ko su, šta su. Zapravo mi svi ovdje pretpostavljamo da je kuća kupljena, a možda ju je i Mladićeva porodica zamijenila za neku drugu. To ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Novi vlasnici su došli raščistili ruševine, postavili nove mjerače za struju i od tada ih niko nije vidio", ispričao je za Sarajevo-x.com jedan od Mladićevih komšija.

U Pofalićima, Mladićevom prijeratnom komšiluku su nam ispričali kako je kuća Mladićevih prije rata imala dva sprata i da je bila lijepo uređena. Kuća je imala dva ulaza, jedan dio je pripadao Mladićevoj porodici, a drugi je pripadao njegovom prvom rođaku Bogdanu.

Porodica ratnog zločinca je bila među prvima koja je doselila u ovu ulicu. Jedan od prvih komšija kaže kako je u ratu bio šokiran i s nevjericom gledao na TV ekranima ono što je Ratko Mladić radio i naređivao da se radi. "Tuci po Pofalićima i 'Velušićima'", riječi su koje i danas odzvanjaju u ušima njegovih komšija. Taj isti Mladić s kojim su dijelili tugu i radost prije rata, kao i s njegovom porodicom, pucao je na njih. Pod njegovom komandom su ubijana njihova nedužna djeca, majke, braća i sestre...

"Od prije rata ja pamtim tu porodicu po dobru. Bili su zaista dobre komšije, naročito Ratkova majka", ispričao nam je prijeratni komšija ratnog zločinca. Međutim, kaže kako nije mogao ni slutiti "kakav monstrum se krije u tom čovjeku".

Prije nekoliko godina komšije su na kratko mogle vidjeti suprugu Ratkovog strica i njenu snahu, Bogdanovu ženu. Na kratko su se zadržale u dvorištu kuće, nisu razgovarele s komšijama, potvrdili su ekipi portala Sarajevo-x.com u sarajevskom naselju Pofalići.

U Pofalićima nerado pričaju o njemu i o tome kakav je bio prije rata, u kavim su odnosima bili s njegovom porodicom. Škrti su na riječima, jedino što žele je da Ratko Mladić dobije zasluženu kaznu za sve ono što je uradio nedužnim ljudima.