Reuters
0

Mladić je živio slobodno u Beogradu do 2002. godine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Povodom spekulacija koje su se u javnosti pojavile o lokacijama na kojima se Ratko Mladić krio prethodnih godina, njegov prijatelj Aleksandar Mihailović rekao je u ponedjeljak britanskoj agenciji Reuters da je haški optuženik živio slobodno u svojoj kući u Beogradu do 2002. godine.
  • Bio je veoma aktivna osoba tokom tog vremena. Volio je pjesme, rakiju, da pojede - bio je veoma normalna osoba, kazao je Mihailović, zamjenik predsjednika građevinske firme "Stankom", koja je izgradila Mladićevu kuću.

  • Mladić je u posljeratnim godinama bio veliki ljubitelj fudbala, posjećivao je restorane u Beogradu, zavisio od svoje vojne penzije, a mnogi su od njega tražili savjet i pomoć, rekao je Mihailović Reutersu.

Mihailović, čija se kuća nalazi u blizini Mladićeve, tvrdi da je bivši komandant bosanskih Srba bio u Beogradu za vrijeme NATO bombardovanja 1999. godine.

On je rekao da je Mladić, međutim, 2002. godine "jednog dana nestao" i dodao da samo ratni lider bosanskih Srba "može kazati šta se desilo potom".

Mihailović kaže da je Mladića upoznao 1991. godine, kada je od njegove firme tadašnja vlada naručila izgradnju 800 vojnih stanova.

Po njegovim riječima, firma je bila kasnije bila aktivna u regionu u kojem su živjeli bosanski Srbi.

Od tada je, kako tvrdi, ostao blizak s Mladićevom porodicom, a potom je i zaposlio Mladićevog sina Darka, kompjuterskog stručnjaka, sve dok mu zvaničnici nisu sugerisali da bi trebalo da raskine taj aranžman.

Mihailović je odlučio da prvi put govori o ovoj temi tek pošto je dobio blagoslov Mladićeve porodice, naveo je Reuters.
Poslije 1995. godine Mladić je rijetko pričao o ratu.

  • Srebrenica je dugo bila tabu tema. Šta se dogodilo nije sasvim jasno, kazao je Mihailović.

Mladić, koji je u četvrtak uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina, u pritvorskoj jedinici čeka pravosnažnost rješenja kojim je istražni sudija u petak konstatovao da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

  • On je star čovjek koji umire. To nije general Ratko Mladić. Ne prepoznajem generala Mladića, rekao je njegov prijatelj Mihailović britanskoj agenciji.