Sarajevo-x.com sa Srebreničanima
0

FOTO+VIDEO / "Mladić traži 2 mjeseca, a za 3 dana je pobio našu djecu"

Pripremili: Jasenko Korjenić i Edita Gorinjac
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
"Ubili su mi dva sina i muža", "meni su ubili sina jedinca i muža, odveli su ih u julu. 1995. i nikad ih više nisam vidjela", "jednog sam sina pronašla i pokopala, drugom su našli samo pola tijela, pristala sam da se pokopa i to pola", ovo su riječi majki iz Srebrenice za koje je svaka radost nestala poslije kobnog jula 1995. godine. Danas kada je ubica njihove djece, muževa, braće, očeva, majki, sestara, nakon 16 godina sjeo na optuženičku klupu Međunarodnog suda u Haagu, u prvom momentu kažu, misli su im rojile, ali riječi nisu mogle izustiti.

U prvim momentima Mladićevog pojavljivanja na TV-u tajac u prostorijama Udruženja "Majki enklave Srebrenice i Žepe", a riječi? Ne postoje riječi koje mogu opisati bol u srcima ovih žena. Ekipa portala Sarajevo-x.com je s njima pratila prvo Mladićevo pojavljivanje u haaškoj sudnici.

Mladić se u petak odbio izjasniti o krivici nakon što mu je sudija Alfonso Ori pročitao rezime optužnice od 11 tačaka za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini tokom agresije. Nije još stigao pročitati "šta piše u te dvije fascikle" koje su mu dali, trebaju mu, rekao je Mladić, "najmanje dva mjeseca da pročita i razumije te monstruozne riječi", s druge strane ekrana progovaraju uplakane majke, "a trebala su ti samo tri dana da napraviš monstruozne zločine, da pobiješ hiljade ljudi, da pobiješ našu djecu".

Ispred njih su danas bile stotine fotografija ubijenih Srebreničana, neki od njih nikada neće biti pronađeni, neke od njih su u Potočarima proteklih godina sahranili golobradi dječaci, jer starijih članovi muške rodbine nema, kosti su im rasute u masovnim grobnicama gdje su ih zakopavali bivši pripadnici Vojske Republike Srpske, Mladićevi vojnici.

Sabaheta Fejzić, predsjednica Upravnog odbora ovog udruženja, u Srebrenici je izgubila jedinog sina. Bilo mu je tek 17 godina kada je ubijen. Pronašli su njegove posmrtne ostatke i sahranjen je dostojanstveno. Muža još nije pronašla, a nema nade da će so to ikada desiti.

Ramiza Gurdić je izgubila tri muška člana porodice, supruga Junuza, sinove Mustafu i Mehrudina. Jednog sina i muža je pokopala u Memorijalnom kompleksu Potočari, od drugog njenog sina pronađeno je samo pola tijela. Pristala je, kaže, da se pokopa i to pola.

Priče svih srebreničkih majki su iste, priče svih bosanskih majki su iste, priče svih majki ovog svijeta čija djeca su nedužno stradala su iste, svaku od njih isto boli gubitak djeteta, samo je ime i prezime ubice njihove djece drugačije.

Krvnik Ratko Mladić će se ponovo naći na optuženičkoj klupi 4. jula kada će se izjasniti o krivici. Po njegovom današnjem povremenom ciničnom smijanju dok su mu u sudnici čitali optužnicu, krivica, savjest, milost, humanost, pravda, ljudskost i sve ono što ima veze s tim za zločinca Mladića su samo misaone imenice.