Bajramska tradicija
0

U dvorištu Karađoz-begove medrese u Mostaru žrtvovan kurban

G. Š.
U dvorištu Karađoz-begove medrese u Mostaru je jutros nakon klanjanja bajram-namaza, žrtvovan kurban pred dušu Muhamed-bega Karađoza, najvećeg vakifa Hercegovine, čije ime i nosi Karađoz-begova medresa.

Žrtvovanju kurbana prisustvovali su, direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek i muftija mostarski Salem-ef. Dedović sa željom da se sačuva sjećanje na velikana bošnjačke prošlosti, kako bi se taj emanet prenio i na buduće generacije.

Direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek je naglasio kako je žrtvovanje kurbana za najvećeg vakifa Hercegovine, Karađoz-bega tradicija koja se njeguje godinama.

"Tom činu prisustvuju najveći vjerski dužnosnici Muftijstva mostarskog, kao i drugi naši uposlenici. Allaha molimo da se smiluje ovom velikom čovjeku, dobrotvoru i vakifu i da bude primjer onima koji će činiti dobra djela", rekao je Tulek.

On se zahvalio svima onima koji su i ove godine podržali rad Medrese, darujući svoje kurbane za ishranu njenih učenika.

"Mi smo jako zadovoljni ovogodišnjom akcijom darovanja kurbana za Karađoz-begovu medresu, jer smo uspješno sproveli samu akciju. Imali smo uspješnu nabavku stoke po svim parametrima koji su zadani, u smislu veterinarske struke. Također, samo klanje prolazi u najboljem redu. Zahvaljujem svim našim džematlijama koji su dali ovaj emanet, ovaj ibadet u povjerenje Karađoz-begovoj medresi da obavi u njihovo ime, jer oni to nisu bili u stanju da urade pred svojim kućama. Također, u ime roditelja i učenika Karađoz-begove medrese im zahvaljujem, jer ova akcija će biti dovoljna za sve potrebe mesa i mesnih proizvoda našim učenicima tokom cijele naredne školske godine“, istakao je Tulek.

Ističe da je tokom akacije "Kurban za Karađoz-begovu medresu" do sada uplaćeno preko hiljadu kurbana za pomoć u ishrani učenicima najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini i da se akcija nastavlja realizovati i u danima Kurban-bajrama, te će određeni dio biti proslijeđen i pojedinim društveno-socijalnim organizacijama, poput bolnica, dječjih domova, domova za stara i iznemogla lica u Hercegovini.

Akcija "Kurban za Karađoz-begovu medresu" nastavlja se tokom dana Kurban-bajrama, kada će uslijediti podjela kurbanskog mesa uplatiocima kurbana na njihove kućne adrese i dijeljenja bajramske radosti sa uposlenicima škole.

Karađoz-begova medresa zahvaljuje svim uplatiocima što su podržali akciju "Kurban za Karađoz-begovu medresu" i upućuje svoju bajramsku čestitku, "Bajram šerif mubarek olsun".