BiH
0

U Domu naroda predloženo razrješenje upravnog odbora RTV FBiH

FENA
Komisija za informiranje Doma naroda Parlamenta FBiH predložila je da taj dom na današnjoj sjednici u Sarajevu donese odluku o razrješenju Upravnog odbora Radio televizije FBiH u cijelosti te odluku o imenovanju novog saziva na mandat od dva mjeseca.

Komisija nije prihvatila izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju RTV-a, rekla je predsjednica tog parlamentarnog tijela Segmedina Srna-Bajramović.

"Budući da finansijski izvještaji RTV-a FBiH ni za prethodne dvije poslovne godine nisu usvojeni te da je u izvještajima o reviziji tih finansijskih izvještaja dato negativno mišljenje, stekli su se uvjeti za utvrđivanje odgovornosti Upravnog odbora RTV-a FBiH za kršenje zakona FBiH i nesavjesno poslovanje RTVFBiH", kazala je Srna- Bajramović obraćajući se Domu naroda.

Dvotrećinska većina delegatskog Kluba Bošnjaka najavila je da će pokrenuti proceduru vitalnog nacionalnog interesa ukoliko dođe do glasanja o predloženim odlukama.

Amir Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka, rekao je naime, da bi donošenje odluka koje je predložila Komisija za informiranje bilo neustavno i nezakonito.

Rasprava u Domu naroda je u toku.

Odluke o razrješenju Upravnog odbora RTV-a i imenovanju privremenog saziva na dva mjeseca odobrio je nedavno većinom glasova Predstavnički dom a da bi stupile na snagu, potrebna je i većinska podrška Doma naroda.