BiH
0

Doma naroda FBiH: Nije se glasalo o UO FTV-a

FENA
Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu prekinuta je večeras oko 19 sati.

Datum nastavka bit će naknadno objavljen.

Nije glasano o predlaganom razrješenju Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine te imenovanju novog privremenog saziva na dva mjeseca.

Zaključak o razrješenju Upravnog odoba i imenovanju privremenog predložila je Komisija za informisanje kao parlamentarno tijelo Doma naroda, a 12 od 17 članova delegatskog kluba bošnjačkog naroda zatražilo je nakon toga da se o prijedlogu takvog zaključka glasa po proceduri zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

U tom slučaju, zaključci Komisije smatrali bi se prihvaćenim ako bi ih podržala većina delegata iz svakog kluba konstitutivnih naroda ponaosob.

Komisija za informisanje, predlažući Domu da prihvati odluku o razrješenju i imenovanju privremenog saziva Upravnog odbora, navela je da je to neophodno zbog tri negativna revizorska izvještaja o poslovanju RTV-a odnosno zbog lošeg i nesavjesnog poslovanja aktuelne uprave.

U toku današnje sjednice, delegati Doma naroda većinom glasova su odbacili izvještaj o poslovanju te medijske kuće za 2011., s pratećim dokumentima: Bilans stanja i uspjeha 2008-2011. te Programski plan za 2012. godinu.

Predsjednica Komisija za informisanje Segmedina Srna Bajramović je kazala da izvještaji o poslovanju RTV-a nisu prihvatani (u Parlamentu FBiH, inače osnivaču ove medijske kuće) ni ranijih godina.

Jasenko Tufekdžić iz delegatskog kluba Bošnjaka tvrdio je da je Komisija, predlaganjem njenog zaključka, prekršila zakonska pravila i poslovničku proceduru te je naveo da Zakon o Federalnoj RTV ne poznaje mogućnost imenovanja privremenog upravnog odbora niti rok od dva mjeseca.

S druge strane, jedan dio članova Kluba Bošnjaka, inače članova Saveza za bolju budućnost BiH, tvrdili su, pak, da nema proceduralnih uvjeta za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u ovom slučaju.

Nakon odluke o prekidu sjednice, koju je objavio predsjedavajući Doma Radoje Vidović, negodovao je predsjednik Kluba Bošnjaka Amir Zukić.

Optužio je Vidovića za zloupotrebu položaja, zanemarivanje procedura i za majorizaciju te nepoštivanje volje najbrojnijeg bošnjačkog naroda.

Vidović se, pak, pozivao na Kolegij Doma i rekao da je takva odluka donesena i zbog vidnog zamora nakon cjelodnevnog rada Doma naroda.

Sjednici su prisustvovali i članovi uprave te menadžmenta RTV-a FBiH. Igor Soldo, član Upravnog odbora, kao i direktor Džemal Šabić, ustvrdili su da je aktuelna uprava kuće uspjela u njenom manadatu konsolidovati poslovanje RTV-a, značajno smanjiti zatečene dugove i sve urednije izmirivati obaveze prema uposlenicima te postići da RTV ima najgledaniji program.

Prijedlog odluke o razrješenju Upravnog odbora u cjelosti te o imenovanju privremenog saziva u kadrovskom sastavu: Vanja Kenjić, Nino Ćorić, Goran Puljić i Zehrudin Isaković odobrio je nedavno Predstavnički dom Federalnog parlamenta na inicijativu stranačkih klubova poslanika aktuelne parlamentarne većine - Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju hudućnost BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990.

Da bi odluke stupile na snagu, treba da ih odobri i Dom naroda.