BiH
0

U Delegaciji EU još ne znaju ko će biti Sorensenov nasljednik

FENA
U Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini danas nisu mogli odgovoriti ko bi mogao biti nasljednik šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena.

Glasnogovornik Delegacije EU u BiH Andy McGuffie ponovio je danas u izjavi za Agenciju FENA da će informaciju u dogledno vrijeme objaviti Evropska služba za vanjske poslove te dodao da oni o tome ne mogu spekulirati.

Istu izjavu McGuffie je dao i prije mjesec dana, kada je i glasnogovornik evropskog komesara za proširenje Peter Stano kazao da se odluka očekuje brzo jer je BiH važan partner za Evropsku uniju, ali i zemlja koja ima mnogo problema da riješi uz pomoć EU.

Pozicija specijalnog predstavnika i šefa Delegacije Evropske unije u BiH upražnjena je od 1. novembra, nakon što se s te pozicije povukao Peter Sorensen.

Šefica evropske diplomatije (EEAS) Federica Mogherini i komesar za pregovore o proširenju Johannes Hahn trebali bi u Bosnu i Hercegovinu doći 5. decembra, ali u Delegaciji EU danas su FENA-i kazali da će zvaničnu najavu o ovoj posjeti imati u poslijepodnevnim satima.