BiH
9

Sorensen nakon tri godine napušta BiH i poručuje novinarima: Nikad me niste iznevjerili

Piše: D. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Peter Sorensen (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danski diplomata Peter Ingemann Moesgaard Sorensen 31. oktobra odlazi sa funkcije šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH. Na tu funkciju imenovan je odlukom Vijeća EU od 18. jula 2011. godine. Sorensen 1. novembra počinje obavljati funkciju ambasadora EU pri UN-u u Ženevi.

Tim povodom, danas je u Sarajevu održao oproštajnu konferenciju za novinare, na kojoj je sumirao svoje aktivnosti od dolaska u našu zemlju prije tri godine.

"BiH jeste evropska zemlja koja pripada EU. Ali, kako bi ušla u EU, ova zemlja mora uraditi puno stvari. Postoje određeni politički kriteriji koji uključuju pitanja poput presude 'Sejdić i Finci', ekonomske kriterije koji se rješavaju u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje i druga pitanja. Mislim da svi zajedno želimo da ova zemlja napreduje na svom evropskom putu", kazao je Sorensen.

Ne odlazim razočaran

Naglasio je kako iz BiH ne odlazi razočaran, već da mu je izuzetno žao što je BiH imala priliku da počne pregovore o pristupanju EU, koju ipak nije iskoristila.

"Zaista bih volio da smo mogli započeti pregovore, bili smo tome jako blizu. Zaista je šteta da se ta prilika nije iskoristila", dodao je Sorensen.

Prema njegovim riječima, BiH i njenim građanima nažalost ne pomaže ni izborni ciklus koji se dešava svake dvije godine.

"To istovremeno uništava politički dijalog koji je možda izvodljiviji u drugim zemljama. Kada bi vremenski razmak između izbora bio veći, možda biste imali priliku za bolji politički dijalog. Ali, prilika svakako postoji, stvari se mogu mijenjati", istaknuo je Sorensen.

BiH više ne smije traćiti vrijeme na formiranje vlasti

Svjestan je da našu zemlju napušta u teškom trenutku, jer slijedi formiranje novih struktura vlasti.

"Mislim da postoji dobra šansa da se vlasti formiraju", naglasio je odlazeći šef delegacije EU u BiH.

Ističe da BiH više nema luksuz da ponovo protraći 11 mjeseci za formiranje vlasti, kao što je bio slučaj prošli put.

"Ne možete više imati takve sisteme i trošiti toliko vremena na formiranje vlasti, i mislim da će se to, ako ništa drugo, ovaj put promijeniti", dodao je Sorensen.

Još nije poznato ime Sorensenovog nasljednika

Naveo je kako ne zna ko će biti njegov nasljednik, kao ni kada će ta osoba doći na njegovu poziciju.

"U svakom slučaju, politika EU prema BiH ostaje ista, bez obzira na to ko će obnašati ovu funkciju. Mislim da smo jasno pokazali i građanima i svima u ovoj zemlji da vas želimo u članstvu EU", rekao je Sorensen.

Dodao je kako je politika EU vrlo jasna, a definisale su je zemlje članice EU, njih 28.

Kako je naveo, istraživanja provedena u našoj zemlji prije Općih izbora pokazala su da 89 posto bh. građana smatra kako aktivnosti na političkoj sceni ne odražavaju njihova očekivanja.

Također, 78 posto ispitanika smatra da aktivnosti na ekonomskom planu nisu onakve kakve bi trebale biti.

"To je nešto što treba promijeniti i na tome treba da rade novoizabrane vlasti", kazao je Sorensen.

Mediji su korektno izvještavali o aktivnostima Delegacije EU

Sorensen poručuje kako su bh. mediji bili jako korektni u izvješavanju o aktivnostima Delegacije EU u BiH.

"Niste me nikada iznevjerili, ali mislim da nisam ni ja vas. Bili ste pravi partner u tim naporima da pošaljemo pravu poruku javnosti", kazao je Sorensen.

Kada je tek došao u našu zemlju, bio je šokiran koliko je malo informacija bilo dostupno javnosti o aktivnostima EU u BiH.

"Vi ste nam u tome pomogli, te informacije su sada puno bolje", kazao je Sorensen.

Sorensenova kratka biografija

Peter Sorensen rođen je 1967. godine. Magistrirao je pravo na Univerzitetu Aarhus u Danskoj. Prije nego je došao u našu zemlju, bio je šef Delegacije EU u Makedoniji, a obavljao je i dužnost ličnog izaslanika visokog predstavnika EU u Srbiji. Tokom karijere radio je u cijeloj regiji.

Bio je zamjenik šefa UNMIK-a EU-a, stuba IV i direktor Evropskog ureda u Prištini, viši savjetnik specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a na Kosovu, pravni savjetnik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za Balkan, šef političkog odjela i viši savjetnik šefa OSCE-a u Hrvatskoj, pravni savjetnik visokog predstavnika u BiH, te je bio dio Posmatračke misije Evropske zajednice u Sarajevu.