{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Chicagu svečano otvorena "Bosanska škola", ima više od 100 učenika

13.10.2015. u 10:02
104
23
U Chicagu svečano otvorena "Bosanska škola", ima više od 100 učenika
104
Proteklog vikenda u Chicagu svečano je otvorena "Bosanska škola", jedina takve vrste u Sjedinjenim Američkim Državama koja radi prema programu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.
Ovoj manifestaciji, u svojstvu vršioca dužnosti generalnog konzula BiH konzulata u Čikagu, prisustvovala je Enisa Hadžović. Ona je prisutnim roditeljima i njihovoj djeci ukazala na značaj učenja i čuvanja bosanskog jezika, te izučavanja historije i kulture svoje zemlje kao stubova očuvanja vlastitog identiteta na sjevernoameričkom tlu.

''Bosanska škola'' koja djeluje pri Bosnian Islamic Cultural Center u Chicagu pokrenuta je 2012. godine na inicijativu profesorice bosanskog jezika i književnosti Amine Sendić-Mešić, a već sada nju redovno pohađa više od stotinu učenika. Zajedno sa prof. Sendić-Mešić školu vodi i profesorica Enisa Omerović koja ističe da su za ovaj uspjeh prvenstveno zaslužni roditelji koji prepoznaju značaj ove vrste obrazovanja i direktor Centra, te Muriz Mešić, koji zajedno sa Upravnim odborom pruža nesebičnu podršku ovom projektu.

Od ove godine cjelokupan nastavni plan i program usklađen je sa udžbenikom dopunske nastave za djecu u inostranstvu namijenjenom za učenike od I do IV razreda osnovne škole. Taj potez uveliko daje značaj ovom projektu kojeg sa velikim elanom vode ovi mladi i obrazovani ljudi, saopćeno je iz Bosanske škole.

Podrška ovom projektu dolazi i od članica ženske grupe "Bošnjakinja", koje svojim aktivnostima u vidu pripreme hrane i izleta, svakog vikenda izmamljuju osmjehe na licima ove dječice.

Školska godina tek je počela, a pred ovom dječicom dug je put do dobijanja njihove prve diplome. Poželimo im puno uspjeha.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: