{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tinejdžeri iz Amerike boravili u BiH: Ljetna škola "Mala medresa" spaja i edukuje omladinu

6.8.2015. u 09:50
13
12
Tinejdžeri iz Amerike boravili u BiH: Ljetna škola "Mala medresa" spaja i edukuje omladinu
13
Više od četrdeset tinejdžera iz Sjedinjenih Američkih Država iz više različitih gradova proteklih 15 dana boravili su u Bosni i Hercegovini a u okviru projekta ljetne škole "Mala medresa".
Tinejdžeri su prisustvovali mnogobrojnim radionicama, kulturno-sportskim aktivnostima, časovima historije, izletima, te edukativnim putovanjima širom naše zemlje, a sve u cilju da se bolje upoznaju sa kulturno-historijskim, te vjerskim naslijeđem naše zemlje.

Tako su u pratnji osoblja medrese na čelu sa direktorom Dženanom ef. Handžićem te koordinatorima iz Amerike, hfz. Murizom Mešićem i Alijom Džekićem, proputovali bh. gradovima od Travnika, Tešnja, Sarajeva, Visokog, do Srebrenice, Mostara, Počitelja i Olova. U Potočarima su prisustvovali času historije o genocidu nad Bošnjacima Podrinja, a obišli su i kompleks memorijalnog centra. Posjetili su i nekoliko muzeja, sarajevsku Vijećnicu, tekiju na Buni, Stari Most u Mostaru, te visočke piramide.

"Ovo je treća posjeta tinejdžera iz Amerike našoj zemlji, a glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike Sabahudin ef. Ćeman, na svečanoj ceremoniji dodjele diploma najavio je nastavak podrške ovom projektu i čestitao upravi Medrese u Čajangradu na uspješno organizovanoj ljetnoj školi. On je ujedno najavio da će se naredna ‘Mala medresa 2016’ održati u periodu od 11. do 25. jula iduće godine. Posebne pohvale pripadaju profesorima i odgajateljima koji su se cijelo vrijeme brinuli o omladini, te bivšim učenicima ove medrese koji su pružili veliku ispomoć u aktivnostima ljetne škole", navodi se u saopćenju.

Direktor Handžić izrazio je želju da ovaj projekat od iduće godine uključuje isključivo pedeset najboljih tinejdžera sa područja Sjeverne Amerike, a sa koordinatorima su dogovorene konkretne aktivnosti u cilju promocije i afirmacije ovog projekta među američkim tinejdžerima bosanskohercegovačkog projekla.

"Na ceremoniji zatvaranja ljetne škole svjedočili smo suzama polaznika, a neki od njih su već najavili svoj povratak iduće godine. Proglašeni su i najbolji pojedinci, a svi učesnici su dobili priznanja i nagrade. Veliki broj roditelja prisustvovao je ovom događaju, a njega su ukrasili sami polaznici učenjem ilahija i kasida, te učenjem dove bosanskim šehidima", saopćeno je.

U posljednjih nekoliko godina na području Sjeverne Amerike intenzivirane su aktivnosti u radu sa omladinom koje se prvenstveno ogledaju u omladinskim susretima, a čiji je nosilac Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB).

Posjetu je sponzorisala Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB), a njihov domaćin bila je Medresa "Osman ef. Redžović" u prelijepom ambijentu Čajangrada nadomak Visokog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: