Žrtva terorističkog napada
0

FOTO / U Bugojnu sahranjen policajac Tarik Ljubuškić

Zeda
Foto: Zeda
Foto: Zeda
Više hiljada građana Bugojna i Vrbaske regije, rodbine, prijatelja, radnih kolega i komšija oprostilo se od policajca Tarika Ljubuškića (41), žrtve terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu.

Dženaza-namaz, koju je predvodio reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, klanjana je ispred Sultan-Ahmedove džamije u Bugojnu, a ukop obavljen na bugojanskom mezarju Jaklić.

Tokom prijepodnevnih sati porodicu poginulog policajca posjetili su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i reis-ul-ulema Mustafa ef. Cerić sa brojnim zvaničnicima i prijateljima porodice Ljubuškić.

Foto: Zeda
Foto: Zeda
Nakon posjete porodici Mustafa ef. Cerić istakao je da je "posjetio porodicu policajca koji je stradao u terorističkom napadu, u napadu na našu čast, na naše dostojanstvo, na našu zajednicu, društvo, državu".

"Poruka iz Bugojna je da se ovaj čin nije smio dogoditi. Mnogo je pitanja koja traže odgovore, a ovaj bezumni čin ima za posljedicu ubistvo jednog našeg časnog policajca koji je čuvao red i mir u Bugojnu i sve nas je uznemirio, ali nas je još više uznemirila činjenica i pretpostavka da u našem društvu ima još ljudi koji mogu počiniti ovako nešto.

Foto: Zeda
Foto: Zeda
Nadam se da će ovo biti povod da se uozbiljimo, a naročito oni koji su javno obećali da će čuvati javni red i mir, i najčasnije bi bilo da oni koji nisu u stanju da osiguraju građanima mir da dadnu ostavke na sve položaje, i da prepuste onima koji žele i mogu čuvati red i mir u našoj dragoj domovini BiH kojoj ne trebaju podjele, ne treba mržnja, ne trebaju eksplozije, već trebaju ljubav, mudrost i hrabrost da se suočimo ovakvom zlu", rekao je Mustafa ef. Cerić.
Foto: Zeda
Foto: Zeda
Porodicu Ljubuškića posjetio je i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i izrazio saučešće roditeljima poginulog policajca, ocu Sulejmanu i majci Aiši. Vidno potresen i dirnut tragedijom koja se desila, kazao da mu je žao što zbog obaveza zbog sastanka PIC-a u Sarajevu nije u mogućnosti prisustvovati dženazi Tarika Ljubuškića.

"Ovaj teroristički akt nije bio samo na Bugojno već na pravnu državu BiH, na civilizacijske tekovine i to niko ne može da toleriše. Drago mi je da su organi vlasti, policija, već uradili svoj posao, a državno tužilaštvo i pravosuđe treba da naprave sve ostalo. Danas su naša osjećanja s Tarikom i s njegovom djecom i to je danas u prvom planu", kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.