Traže zarađenu platu
0

U Bugojnu radnici blokirali upravu preduzeća Binas

FENA
Bugojno
Bugojno
Nezadovoljni svojim materijalnim položajem i općenito lošim stanjem u preduzeću, radnici bugojanskog Binasa zaposjeli su kancelarije uprave preduzeća gdje će ostati sve dok im ne budu isplaćene zarađene plate.

Optužuju direktora Rahmana Sijamiju i upravu za nagomilane probleme, koji su kulminirali neisplaćenim plaćama i toplim obrocima u 2011. godini.

Direktor Sijamija se ne smatra krivcem za novonastalu situaciju. Ističe da je 1. jula prošle godine, kada je došao na čelo Binasa, firma bila u finansijskoj dubiozi od 15 miliona maraka, uglavnom po osnovu neisplaćenih plata i doprinosa radnicima, te da je uradio mnogo da se taj dug smanji i da se penzionišu radnici koji su stekli uvjete za to.

Negira izjave radnika da uprava i pojedini radnici dobivaju redovno plaće, kao i da članovi uprave primaju plaće iz granta resornog federalnog ministarstva.

"To nije istina i to se lako može provjeriti. Isplate se vrše kada ima novca. U isto vrijeme kada radnici dobiju svoje plate, dobija i uprava. Plate imaju radnici koji su radno angažovani dok, istina, iako postoji ugovor sa sindikatom o isplaćivanju naknade za radnike 'na čekanju' taj ugovor se ne provodi zbog toga što, jednostavno, nema novca, naglasio je Sijamija.

Većina prisutnih problema će se, smatra, riješiti ukoliko ovih dana Binas dobije izvoznu dozvolu za Egipat, što bi omogućilo realizaciju ugovora s tamošnjim kupcem, vrijednim oko milion KM. Po uplati avansa, krenulo bi uvođenje radnika u proizvodnju.

Također, ako na račun Društva budu uplaćena sredstva UNDP-a od 167.000 KM, radnicima će biti isplaćene po dvije plaće.

Dok se to ne desi oni će, kako su najavili, ostati u kancelarijama uprave Binasa.