Vlada obećala isplatu plata
0

Radnici Hidrogradnje: Dajte nam ono što smo zaradili

Piše: Nedim Grabovica
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Radnici preduzeća Hidrogradnja Sarajevo su danas održali mirne proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nepoštivanja dugogodišnjih potraživanja radnika, u smislu neisplaćenih plata, socijalnog i penzijskog osiguranja.

Nezadovoljni radnici, njih 930, traže da žive od svog rada, a ne od socijalne pomoći. Kako navode, ljudi koje je Vlada postavila prave enormne gubitke.

"Samo za prošlu godinu je napravljeno 11 miliona gubitka i mi to nećemo više dozvoliti. Tražimo kompetentne ljude koji će nas voditi te ovim ljudima dati platu i mogoućiti im liječenje i normalan život. Stranci dolaze u našu državu da rade, dok mi ne možemo", kazao je Redžep Tufekčić, predstavnik radnika.

Kako dalje navode radnici, Hidrogradnja im duguje 10 do 20 plata te neće odustati od svojih zahtjeva.

"Tražili smo da nam daju jednu platu od prošle godine i da idu redovno sa narednim, a zaostatak da nam isplate kada dobiju novac. Iz Beograda treba doći jedna tranša od 26 miliona dolara plus kamata. Znači tražimo da nam daju ono što smo zaradili", ističe Tufekčić.

Nakon pola sata protestiranja, predstavnike radnika je primio premijer Vlade FBiH, Nermin Nikšić. Na sastanku je između ostalog dogovoreno da će Vlada smijeniti trenutno rukovodstvo firme te će oni raditi kao obični inžinjeri.

"Mora se smijeniti bivše rukovodtsvo, tačnije Semin Mašić, bivši generalni direktor, direktor finasija, pravna služba te Elvedin Borovina kako bi firma išla nabolje. Osim toga, premijer nam je obećao da će Vlada podići kredit u iznosu od oko pet miliona KM od razvojne banke da se podijeli nešto plata i kupi materijal za rad. Vidjet ćemo koliko ćemo u tome uspjeti", naglašava Tufekčić.

Na mjesto tehničkog direktora će najvjerovatnije doći Bakir Arslanagić, a Enver Čaušević na mjesto finansijskog direkotra i zamjenika v.d. direktora.