biznis
0

Dio radnika "Hidrogradnje" opet nezadovoljan

FENA
Oko 100 radnika sarajevske "Hidrogradnje" jutros je stupilo u štrajk i očekuje se da će se danas okupiti pred zgradom Federalne vlade.

Iako ih je direktor Džemaludin Peljto upoznao o ishodu sastanka održanog prije tri dana s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i resornim ministrom Erdalom Trhuljem te obećanjem da će pomoći u dobijanju kredita kod Razvojne banke od pet miliona KM da bi "Hidrogradnja" počela s projektima i i bile podijeljene dvije plaće, ovi radnici ipak su se odlučili na protest.

Peljto je izjavio Feni da menadžment "Hidrogradnje" pokušava osigurati nastavak radova na započetim projektima na koridoru 5-C gdje se već uveliko kasni u realizaciji projekata u odnosu na druge članice konzorcija s kojima se realiziraju ti projekti.

"Ne znam šta ovi radnici više traže. Sve smo im objasnili, da će nam Vlada pomoći i da danas u 16 sati idemo u Razvojnu banku da pokušamo doći do kredita. To što oni traže da im se odgovori i što traže krivce za dosadašnje probleme u kompaniji adresa je na istražnim organima i tužilaštvu, a ne sadašnjem menadžmentu" , kazao je Peljto.

U petak su premijer FBiH Nermin Nikšić i Erdal Trhulj primili delegaciju u kojoj su bili članovi Uprave i Nadzornog odbora "Hidrogradnje", kao i predstavnik jednog od tri postojeća sindikata unutar kompanije. Predstavnici ostala dva sindikata nisu željeli ući na taj sastanak i insistirali su da sastanku prisustvuje više od 10 radnika članova odbora ta dva sindikata. Sastanku je također prisustovao predsjednik Sindikata BiH Ismet Bajramović.

Glavna tema razgovora bila je sanacija te nekada respektabilne građevinske kompanije, rješavanje pitanja viška radnika, uvezivanje radnog staža i nastavak radova na projektima koje trenutno ima "Hidrogradnja" d.d. Sarajevo na koridoru 5-C.