BiH
0

U Bugojnu održan protest zbog problema pasa lutalica

Klix.ba
Roditelji Druge osnovne škole Bugojno organizirali su na Međunarodni dan djeteta mirni protest pred zgradom Općine Bugojno.

Roditelji djece ukazali su na neophodnost hitnog rješavanja problema pasa lutalica u i oko dvorišta Druge osnovne škole Bugojno.

Napomenuli su da su i ranije, peticijama i na druge načine, skretali pažnju predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u lokalnoj zajednici na veliki problem s kojim se susreću njihova djeca.

Stalno strahujući od činjenice da bi u svakom momentu mogli biti napadnuti od pasa lutalica, djeci se narušava jedno od njihovih osnovnih prava, a to je pravo na obrazovanje, smatraju roditelji djece.

Niko od čelnih ljudi Bugojna nije se obratio prisutnima, a jedini vijećnik Općinskog vijeća Bugojno koji je podržao protest bio je Đemal Bilanović.

"I mi volimo životinje, ali djeca su na prvom mjestu", istakli su roditelji.

"Psi lutalice se nalaze u školskom dvorištu i česti su napadi na našu djecu, pogotovo sad u zimskom periodu. Želimo izvršiti pritisak na općinske vlasti da riješe ovaj problem na koji godinama ukazujemo, ali se ništa ne dešava. Ako se zakon kakav postoji usvojio. Ukoliko lokalna vlast ne riješi ovaj problem, spremni smo istrajati u ovome, ovo je jedan znak upozorenja. Spremni smo i na masovnije proteste i na dolazak pred federalno ministarstvo", rekao je Amer Tutić, član Vijeća roditelja Druge osnovne škole.

Đula Milanović, čije dijete ide u prvi razred, kazala je da ujutro strahuje kada treba poslati dijete u školu.

"Ogorčena sam i na naše građane koji danas nisu došli na ovaj protest na Međunarodni dan djeteta. Kao da građani Bugojna i roditelji Druge osnovne škole uopšte nemaju problem", kazala je.

"Svi smo očevici ovog stanja u gradu, prljavština, smrad, opasnost od zaraze, čak i od one najgore kao što je bjesnilo. Djevojčica je poginula bježeći od psa lutalice, a takvih slučajeva ima još. Ja bih zamolio ko god može da utječe da se riješi ovaj problem", rekao je jedan od roditelja.