BiH
7

U Brčkom proglašena elementarna nepogoda

SRNA
Brčko (Foto: Anadolija)
Brčko (Foto: Anadolija)
Brčanska Vlada proglasila je na današnjoj vanrednoj sjednici elementarnu nepogodu zbog poplava na području distrikta radi zaštite života ljudi i materijalnih dobara.

Gradonačelnik Anto Domić rekao je novinarima da to podrazumijeva hitne mjere potrebne da se sačuvaju životi i zdravlje ljudi, te da im se pomogne u saniranju štete nastale od poplava i zaštiti ugroženih dobara.

"Posebno je važno da se hitno saniraju oštećenja na infrastrukturi, a odjeljenja za poljoprivredu i privredni razvoj izvršit će procjenu štete da bi smo mogli preduzeti naredni koraci", rekao je Domić.

On je posebno istakao problem klizišta koja su na pojedinim lokalitetima aktivirana usljed poplava.

Domić je napomenuo da je Vlada inicirala da se postojeći plan odbrane od poplava proširi, jer u ovakvom obliku omogućava samo intervencije kad se poplave dese, ali ne i preventivne mjere.

"Morat ćemo više pažnje posvetiti uređenju korita rijeka i pritoka, gdje se baca krupni otpad, koji zajedno sa rastinjem stvara 'čepove', usljed kojih se voda izliva. Također, u plan se mora ugraditi i obavezno održavanje kanalske mreže koja je zapuštena", rekao je Domić i dodao je da se često pri izradi putne infrastrukture zanemari uređenje naizgled bezazlenih potočića, koji u ovakvim situacijama nabujaju i stvore neočekivan problem.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dževdet Šahović rekao je da ekipe na terenu već markiraju kritične tačke, gdje dolazi do izlivanja vode iz korita, kako bi se preduzele mjere na čišćenju i odvozu materijala, kada se stvore uslovi za to.

On kaže da je za te radove u slivovima Tinje i Brke, prema grubim procjenama, potrebno više od pola miliona KM.

Šahović je podsjetio da se stanje od jutros pogoršava i u povratničkom selu Vučilovac, sjeverno od Brčkog, koje je sa tri strane opasano rijekom Savom.

"Rijeka Sava i dalje raste i od jučerašnjih 593 jutros je dostigla nivo do 640 centimetara, što ukazuje na preduzimanje redovnih mjera odbrane od poplava", napomenuo je Šahović.