BiH
50

U Brčkom borba sa nabujalom Savom

Anadolija
(Foto: Almir Džanović)
Stanje na području Brčkog se od jutros pogoršava, situacija na Savskom nasipu je loša.

"Vršimo sve aktivnosti da spriječimo najteže posljedice", kazao je na konferenciji za novinare šef Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta Uroš Vojnović.

Dodao je da su stručnjaci na nasipu gdje procjenjuju situaciju za "tampiranje" kritičnih tačaka.

"Na kritične tačke nabacat ćemo vreće sa pijeskom kako ne bi došlo do probijanja. Također, sprovodimo i evakuaciju stanovništva sa ugroženih područja. Do sada smo evakuirali oko 70 osoba", kazao je Vojnović, naglašavajući da uporedo s tim rade na distribuiranju paketa sa hranom za ugrožene osobe.

Vojnović je naglasio da su na području Brčko distrikta uvedene sve vanredne mjere, jer po zadnjem mjerenju, nivo Save iznosi 782 centimetra, a redovne mjere odbrane od poplava se proglašavaju na 640 centimetara.

Šef Vladinog Odjela za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Dževdet Šahović je kazao da procjene govore kako je najopasnije stanje u Vučilovcu.

"Najveći zabilježeni nivo Save od kada se vrši mjerenje na mjernoj tački za Brčko, koja se nalazi u Slavonskom Šamcu, iznosio je 784 centimetra. Od jutros smo angažirali svo osoblje koje prati stanje nasipa u Vučilovcu. Osim toga, angažiran je i stručnjak iz jedne privatne firme koji ima ogromno iskustvo sa nasipima", kazao je Šahović.

Gradonačelnik u Brčkom Anto Domić je kazao da su ljudi u Civilnoj zaštiti izmoreni, jer se sa poplavama bore, uz manje prekide, već mjesec dana, pa je odlučeno da Služba ljudskih resursa Vlade u saradnji sa Zavodom zapošljavanje angažira 100 osoba kojim će biti plaćen angažman.

"Angažirane osobe će biti raspoređene na ključne pozicije kako bi pomogle Civilnoj zaštiti. Jučer smo uputili poziv stanovnicima Brčko distirkta da se priključe Civilnoj zaštiti i Crvenom krstu u pomoći spašavanja i na taj poziv se prijavilo 30-ak osoba", kazao je Domić, ponavljajući da se stanje pogoršava, te da nema naznaka u smislu stabiliziranja kritične situacije.

Nabujala rijeka Sava je u gradu podigla usidrene brodice na obalu i šetalište gdje se izlila, a podzemne vode su poplavile više stambenih i poslovnih objekata u centru Brčkog.

 Posljednja informacija je da su djeca iz jedne brčanske škole, vraćajući se sa školske ekskurzije, došli do Sarajeva gdje će zbog loše vremenske situacije ostati do daljnjeg. Gradonačelnik Domić je zatražio da djeća budu smještena na sigurno, te da će Vlada Distrikta platiti troškove.