BiH
19

U BPK Goražde kriza vlasti, raspala se skupštinska većina

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dnevni red današnje sjednice Skupštine BPK Goražde nije usvojen jer je samo 11 poslanika (SDA, SZBIH, DF, LS) glasalo za dnevni red, dok je 14 njih (tzv. blok G6, SDP, A-SDA i SBB) bilo suzdržano zbog čega je sjednica prekinuta.

Prije same rasprave o dnevnom redu sjednice poslanik Muradif Kanlić je u ime Kluba poslanika SBB-a izrazio sumnju u postojanje parlamentarne većine u kantonalnoj Skupštini te najavio da će predstavnici ovog kluba biti suzdržani o dnevnom redu.

Ovakav stav Kluba poslanika SBB-a obrazložio je time da je u dnevnom redu bilo predloženo nekoliko zakona od interesa za građane kantona za koje je provedena cjelokupna skupštinska procedura te da bi njihovo neusvajanje cijeli proces vratilo na početak.

S druge strane, ovakav razvoj situacije definitivno je potvrdio krizu vlasti u BPK Goražde te pokazao kako koalicija između SDA i grupe stranaka okupljenih oko Stranke za bolje Goražde, više ne postoji. Ne postoji međutim ni parlamentarna većina koja bi imala kapacitet za formiranjem novog saziva Vlade.

Iako su u opoziciji, poslanici DF-a glasali su za dnevni red kao i njihove kolege iz SDA i Stranke za BiH, uz obrazloženje kako je nedopustivo odgađati sjednicu na kojoj se treba raspravljati o vrlo važnim tačkama, između ostalih, i o ukidanju tzv.bijelog hljeba.