Ne ispunjava uslove
0

U BiH zabranjen uvoz 27 tona krompira porijeklom iz Egipta

A. Ku.
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na Graničnom prijelazu (GP) Domaljevac – Šamac jučer je zbog neispunjavanja potrebnih uvjeta zabranjen uvoz 27 tona merkantilnog krompira porijeklom iz Egipta.

Naime, u postupku obavezne kontrole bilja iz pošiljke merkantilnog krompira iz Egipta čije se carinjenje vrši na GP Domaljevac - Šamac, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda radi ispitivanja i utvrđivanja prisustva karantinskih štetnih organizama.

Laboratorijskom analizom utvrđena je zaraženost gomolja krompira štetnim organizmom alstonia solanacearum (Smith) Yabaschi et al – smeđa trulež krompira i bakterijalno uvenuće krompira i paradajza koji se nalazi na listi I.A.II., što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja, zbog čega pošiljka ne može biti stavljena u promet i upotrebu.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su obavijestili da će sadržaj pošiljke će biti uništen pod nadzorom nadležnog fitosanitarnog inspektora u skladu s Pravilnikom o mjerama za sprječavanje unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju, biljnim proizvodima i reguliranim objektima.