Krajnje je vrijeme
226

U BiH trenutno ima milion doza vakcina, šta se više čeka sa masovnom imunizacijom

Mersad Gušić
Samo jedno mjesto za vakcinaciju u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Samo jedno mjesto za vakcinaciju u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je jučer nakon sjednice da je u BiH do sada došlo oko 1,6 miliona doza vakcina protiv koronavirusa raznih proizvođača, ali da tempo imunizacije ne prati tempo pristizanja doza.

Da bismo provjerili ove tvrdnje šefa državne vlade, ne mora se biti veliki matematičar. Naime, službeni podaci pokazuju da je u našu zemlju do sada stiglo 1.596.560 doza vakcina, najviše putem donacija, COVAX-a, EU4Health mehanizma i nešto malo putem direktnih nabavki. Službeni podaci vakcinisanih, međutim, pričaju sasvim drugu priču.

Skoro milion doza na raspolaganju

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo od prije dva dana, u Federaciji BiH do sada je prvom dozom vakcinisano 178.000 stanovnika, a sa obje doze 118.500. Ovo znači da je u ovom entitetu do sada utrošeno 296.500 doza vakcina. U Republici Srpskoj taj broj je neznatno viši pa je tako prvom dozom vakcinisano 192.312 stanovnika, a obje doze primilo je njih 110.132. To znači da je u ovom entitetu utrošeno 302.444 doze vakcina. U Brčko distriktu utrošeno je 12.197 doza.

Gužve pred Zetrom (Foto: I. Š./Klix.ba)
Gužve pred Zetrom (Foto: I. Š./Klix.ba)

Kada sve ove brojeve ubacimo u kalkulator dobijemo da je u BiH do sada utrošeno 611.141 doza vakcina. Oduzmemo li taj broj od broja pristiglih doza dobijemo informaciju da je u našoj zemlji trenutno na raspolaganju 985.419 doza vakcina. Znači skoro milion. Da bi ova jednačina bila potpuna potrebna joj je nepoznanica, a ona je broj vakcinisanih građana BiH u Srbiji i, odnedavno, Hrvatskoj. Zahvaljujući tempu nabavke vakcina i sada procesa imunizacije u BiH, broj vakcinisanih u susjedstvu je bez sumnje velik.

Na broj doza koje su trenutno na raspolaganju uskoro ćemo moći dodati i 480.000 doza AstraZenece koje u augustu stižu u BiH kao donacija Austrije, 250.000 doza iste te vakcine iz Danske koje stižu u istom periodu, kao i oko 500.000 doza Pfizera iz Sjedinjenih Država. Očekuje se i dolazak 60.000 doza Moderne iz Hrvatske, kao i 500.000 doza vakcina Sinopharm koje je platila Vlada FBiH i koje su prve vakcine koje će u ovaj entitet stići kao rezultat direktne nabavke. Također, očekuju se i nove doze putem COVAX-a i EU4Health mehanizma. Kada se ovi brojevi stave u kalkulator dobijamo još 1.790.000 doza koje za nekoliko dana dolaze u BiH.

Vrijeme je luksuz koji sebi većina ne može priuštiti

Kada se sve ovo uzme u obzir, s razlogom se postavlja pitanje: zašto BiH još jedina nije krenula u proces masovne imunizacije, obzirom da, ako je vjerovati brojkama koje nam nadležni serviraju, vakcina ima više nego dovoljno. Zašto se vakcine tako sporo (i neravnomjerno op.a.) raspoređuju po kantonima i koja su mjerila za njihovu raspodjelu. Međutim, možda najvažnije pitanje je, zašto Sarajevo, kao glavni grad BiH, ima samo jednu jedinu lokaciju za imunizaciju stanovništva (Zetra op. a.).

Vakcine konstantno pristižu u BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vakcine konstantno pristižu u BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)

Proces "masovne imunizacije", koji je pompozno najavljivan u ovom Kantonu, gdje su predstavnici lokalne vlasti lovorikama kitili jedni druge, usput pjevajući hvalospjeve organizaciji koja je "kao u Švicarskoj", ne da je zakazao - nego uopće ne postoji. Građani Sarajeva ( i to oni stariji jer navodno još uvijek nema dovoljno vakcina za sve) još uvijek čekaju na Viber poziv za primanje svoje doze, a nerijetko i kada dođu pred Zetru vrate se "praznih ruku" uz obrazloženje da "vakcina nema" ili da "ne poštuju termin vakcinacije".

Građani za to vrijeme i dalje odlaze u zemlje susjedstva, gdje se bez ikakvog poziva i čekanja mogu vakcinisati u domovima zdravlja, vakcinacijskim punktovima, šatorima pa čak i apotekama. Jer vrijeme je luksuz koji sebi većina ne može priuštiti. Prema svim najavama, na pragu je i četvrti val pandemije i samo oni vakcinisani bit će zaštićeni od njega. Nadležnima u BiH građani još nisu oprostili ni "prošle grijehe" vezane za nenabavku vakcina i krajnje je vrijeme da ih "okaju" barem boljom organizacijom imunizacije vakcinama koje su nam dali drugi.