Bošnjački poslanici u NSRS-u
0

"U BiH su diskriminirani i konstitutivni narodi"

FENA
Bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini RS-a ukazali su danas na diskriminaciju ne samo kategorije ostalih u BiH, što je potvrdila presuda iz Strazbura u slučaju „Sejdić i Finci“, već i diskriminaciju konstitutivnih naroda.

Taj stav iznijeli su u današnjem nastavku ranije prekinute sjednice entitetskog parlamenta, a na kojem se razmatra izvještaj skupštinskog Odbora za predstavke, prijeloge i društveni nadzor o održanoj tematskoj sjednici pod nazivom:“10. decembar Međunarodni dan ljudskih prava“.

Zinaida Hošić iz SDA upozorila je da se na toj sjednici raspravljalo samo o kršenju ljudskih prava i sloboda samo jednog naroda – srpskog, čime se, kaže, ne doprinosi razvoju međusobnog razumijevanja u BiH.

Predsjednik skupštinskog Odbora za predstavke, prijeloge i društveni nadzor Borislav Bojić upoznao je poslanike o održanoj tematskoj sjednici te ukazao da je univerzalna deklaracija UN-a o ljudskim pravima, iako neobavezujuća, standard kojem se i danas teži.

O ustavnopravnom okviru ostvarivanja ljudskih prava u BiH na tematskoj sjednici su govorili pravanici iz RS-a i BiH, rekao je Bojić ističući da je bilo riječi i o tome da visoki predstavnik svojim „autoritativnim odlukama krši elementarna ljudska prava stotinama osoba čime je do apsurda dovedena situacija u BiH, koja se nalazi u protektoratu“.

U poslaničkoj diskusiji je ocijenjeno da je nedopustivo da se rasprava o ovoj tematskoj sjednici vodi četiri mjeseca nakon njenog održavanja.

U nastavku ovog skupštinskog zasjedanja poslanici bi trebalo da se izjasne i o prijedlogu posebnog privatizacionog programa za „Veterinarsko-stočarski centar“ Banja Luka, te o izmjeni Odluke o prihvatanju zaduženja prema vladi Japana putem Japanske agencije za međunarodnu saradnju po projektu ugradnje sistema za odsumporavanje dimnih gasova u Mješovitom holdingu „Elektroprivreda RS-a“, Zavisno preduzeće Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“.

Na dnevnom redu je i informacija o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih i povratnika u RS-u i izvještaj sa zaključcima sa četvrte tematske sjednice skupštinskog Odbora za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih i povratnika o problemima te kategorije stanovništva.

Među preostalim tačkama ovog skupštinskog zasjedanja je i informacija o ravnopravnosti spolova u radu i zapošljavanju u RS-u, kao i prijedlog zaključka za dostavljanje Narodnoj skupštini RS-a izvještaja entitetske vlade o provođenju mjera za ublažavanje negativnih posljedica svjetske ekonomske krize na privredu RS-a za protekli period, a koji je predložio poslanik SDS-a Lazo Marić.