{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Presuda suda u Strasbourgu na dnevnom redu

S
10.2.2010. u 08:13
0
0
Presuda suda u Strasbourgu na dnevnom redu
0
Presuda suda u Strasbourgu na dnevnom redu
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi u Sarajevu trebalo da nastavi sjednicu započetu 3. februara, na čijem dnevnom redu je i inicijativa u vezi sa presudom Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci".
Poslanik SDP-a BiH Mirjana Malić inicijator je pokretanja aktivnosti Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine za promjenu Ustava BiH u skladu sa pravosnažnom odlukom Evropskog suda za ljudska prava.

Ovom presudom utvrđeno je da Ustav BiH u odredbama o izboru Doma naroda i Predsjedništva BiH krši princip ravnopravnosti ustanovljen Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, jer omogućava kandidovanje samo konstitutivnih naroda.

Među pitanjima koja poslanici treba da razmotre nalaze se Izvještaj o reviziji izvršenih donacija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u periodu od 2006. do 2008. godine, te Izvještaj o reviziji Javnog RTV servisa BiH za 2008. godinu.

Preostalo je da se poslanici izjasne i o inicijativama poslanika Stranke za BiH Adema Huskića o uvrštavanju u dnevni red Predstavničkog doma tačaka o proglašenju 27. januara danom sjećanja na žrtve holokausta, te proglašenju 11. jula danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Na inicijativu grupe poslanika ove stranke biće razmatran i zahtjev za uvršavanje u dnevni red pokretanja procedure za razrješenje Upravnog odbora RTV BiH.

Nakon završetka rasprave o preostalim pitanjima Predstavnički dom glasaće o svim tačkama dnevnog reda, među kojima su i Prijedlog zakona o protivminskom djelovanju u BiH, te Prijedlog zakona o zaštiti novih sorti bilja u BiH, razmatrani u dijelu sjednice održane 3. februara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: