BiH
0

Na dnevnom redu Predstavničkog doma informacija o Ganiću

SRNA
Ejup Ganić (Foto: AFP)
Ejup Ganić (Foto: AFP)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi u Sarajevu trebalo da nastavi ranije započetu sjednicu na čijem je dnevnom redu preostalo više tačaka, među kojima je i informacija Vijeća ministara BiH o hapšenju bivšeg člana ratnog predsjedništva BiH Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji, na zahtjev Srbije za izručenje.

Poslanici bi trebalo da razmotre i informaciju Vijeća ministara BiH o dopisu Ministarstva bezbjednosti upućenog UN povodom proglašavanja pojedinih organizacija iz BiH da su povezane sa terorističkim organizacijama, te Prijedlog revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma.

Prema ranije usvojenom dnevnom redu, predviđeno je i razmatranje zaključka Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa odlukama visokih predstavnika kojima je veći broj lica smijenjen sa funkcije. 

Na dnevnom redu sjednice, započete 10. i nastavljene 16. marta, nalaze se  su prijedlozi tri amandmana Kluba poslanika Stranke za BiH na Ustav BiH  kojima se, između ostalog, predlaže uvođenje četvrtog člana Predsjedništva BiH iz reda ostalih.

Po okončanju ove sjednice Predstavnički dom trebalo bi da započne novu sjednicu na čijem su predloženom dnevnom redu prijedlozi zakona o autorskim i srodnim pravima, te zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava.

Predloženo je razmatranje i izvještaja o aktivnostima na projektu Autoput na Koridoru 5-C te prijedloga rezolucije o važnosti osude genocida u Srebrenici i ratnih zločina u BiH za izgradnju trajnog mira, čiji je predlagač Denis Bećirović iz SDP-a BiH.