Komentari (31)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Dobro je pa ne moraju platit porez i carinu na transplatirani organ....
Seka i nooroooood znooooo!
Šuti ne daji im ideje...
Zato idemo na transplantacije u Tursku i Hrvatsku i odlijevamo pare i ne školujemo stručnjake. Hrvatska je među prvih deset zemalja u svijetu po broju transplantacija po glavi stanovnika.
Tragično je da BiH nema nikakvu ideju i viziju razvoja i unapređenja zdravstvene zaštite. Da ne ulazim previše u temu zadržaću se samo na transplantacijama, segmentu liječenja gdje je najbitnija praktična edukacija liječnika. Nije li suludo ne iskoristiti blizinu Zagreba i Hrvatske kao jedne od vodećih zemalja u svijetu po pitanju transplantacija?
Zašto se u Bihaću, upravo zbog blizine Zg i mogućnosti svakodnevne edukacije, recimo, ne pokrene stvaranje referentnog centra za transplantacije u BiH. Oprema je najmanji problem, znanje je od presudne važnosti. Ali, kod nas uvijek postoji to "ali" kako započeti nešto realizirati kada ne možemo ući ni u članstvo Eurotransplanta.
U ovoj zemlji se investira 28 godina u fašizam i vjeru a ne u zdravstveno vatrogasce ili ZS
Zato svaki od nas samo gleda gdje mozw sta dati doktoru polucajcu a jos vise nastavniku/ci i onda su svi krivi. Pogledajmo se u ogledalo pa prucajmo sta i kako treba.
Kako će biti razvijena medicina u nas kada doktori kupuju diplome...a oni što znaju odu van BiH i žive normalan život. Primjer je bio Covid gdje doktor ti govori ne cjepi se, a antivakseri i sad misle da nas avioni posipaju. Stvarno smo lud narod. Ne bi me čudilo da se pojavi Novalić i kaže da je stav Vlade BiH da je zemlja ravna ploča.
Da li ova zemlja zasluzuje postojanje uopce ???
Otkud ovakva situacija zar ne govore stalno da trebamo ostajati jer sunce tudjeg neba nece grijati kao sto ovo grije Ovo je prava istina a sve ostalo je patetika jer da se ne lazemo svud ima i jezera i suma i planina i rijeka
Samo da se ne ugledamo na Italiju koja hvata migrante i uzimaju im organe pa ih mrtve bacaju u sredizemno more.
Nema transplantacija ali imaju osmorke ridjobradi covke dode i ostale blagodati civilazije, nije sve ni u zdravstvenom sistemu
Ovdje nije do doktora, hirurge imamo ali nemamo sistem za donaciju organa, ministarstva i ooćenito vlast ne rade po tom pitanju. Kako će neki dr uraditi transplataciju kada nema doniranih organa?
I u Hrvatskoj i Turskoj nema organa za državljane BiH, nego vode svoje donore iz porodice, umjesto da ih naše bolnice rade. Dakle ima pacijenata koji imaju donora bubrega u porodici, a opet se ide vani...
Nema donatora pa nema ni transplantacije.
Samo bježat odavde
Zdravstvo je kod nas unisteno dibidus. Uvijek se islo za vece zahvate u ljubljanu, beograd, zagreb ali ovo sada je dotaklo dno-dna. Sve neke kobajagi privatne poliklinike, neka sminka a sve jad i bijeda. Paliativna njega ne postoji, iako kao “postoji” zapravo ne postoji. Nenormalne guzve. Nista bez stele jbnu krv ne mozes izvaditi a da ne cekas ko stoka u redu.
Seka i nooroooood znooooo!