U BiH se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena

F
FENA
24.11.2011. u 16:24
0
18
U BiH se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena
0
U BiH se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena Foto: Ilustracija
U povodu 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH podsjetila je javnost da se u BiH svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena.
U saopćenju za javnost, Komisija ističe da su ovi podaci djelomično tačni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura.

"Komisija poziva na beskompromisno suprotstavljanje počiniteljima nasilja i efikasno pružanje pomoći žrtvi, dosljednim provođenjem zakona i strategija, kao i formiranjem javnog mnijenja o neprihvatljivosti ovakvog oblika ponašanja", navedeno je u saopćenju.

Odlukom UN-a od 17. decembra 1999., Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na 25. novembar 1960. kada je sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je 2008. donijela Rezoluciju o borbi protiv obiteljskog nasilja nad ženama kojim je izrazila svoj stav o neprihvatljivosti i društvenoj opasnosti kršenja temeljnih ljudskih prava žena psihičkim i fizičkim nasiljem, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: