Nasilje u porodici
0

RS: Za pet godina u sigurnoj kući boravilo 157 žena i 177 djece

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Usluge sigurne kuće u Banjoj Luci za pet godina postojanja koristilo je 157 žena i 177 djece, a u toku ove godine smještene su 24 žene i 35 djece, rekla je danas koordinatorica ove ustanova Amela Bašić-Tomić.

"Sve korisnice se u sigurnu kuću smještaju nakon sticanja uvida u slučaj, na osnovu odluke koju donosi tim za pomoć i podršku žrtvama porodičnog nasilja i na osnovu odluke nadležnih centara za socijalni rad, policije ili tužilaštva" , rekla je Tomićeva u Banjoj Luci na konferenciji za novinare povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ona je navela da je ove godine u sigurnu kuću primljeno najviše žena sa područja grada Banja Luka, njih 18, dok su ostale korisnice sa područja Gradiške, Čelinca, Zvornika, Bratunca, Mrkonjić Grada, Šipova i Prnjavora.

"Prosječna starosna dob korisnica sigurne kuće je 36 godina", rekla je Tomićeva i dodala da su djeca koja su bila smještena u Sigurnoj kući uzrasta od nekoliko mjeseci do 18 godina.

Prema njenim riječima, sve osobe koje su boravile u sigurnoj kući bile su izložene kombinovanim vrstama nasilja i u nekoliko slučajeva teškom seksualnom zlostavljanju.

Tomićeva ističe da je karakteristično da mlađe žene prijavljuju nasilje do pet godina izloženosti, dok žene starije dobi prijavljuju nasilje nakon 10 i 15 godina izloženosti, dodajući da su u većini slučajeva počionioci bračni ili vanbračni partneri.

"U ovoj godini četiri osobe su nakon boravka u sigurnoj kući odlučile da nastave bračnu ili vanbračnu zajednicu, dok su ostale nastavile samostalan život ili su još uvijek u procesu donošenja odluke", navela je Tomićeva. 
Ona je istakla da sigurne kuće postoje i u Modriči i Prijedoru, te da je ukupan kapacitet sigurnih kuća u RS 57 mjesta, dok sigurna kuća u Banjoj Luci može da primi 24 osobe.

Radnik Centra za socijalni rad Banjaluka Dalila Bojić-Rold rekla je da se mobilni tim Centra za pomoć i podršku žrtvama porodičnog nasilja za četiri i po godine postjanja i rada suočio sa oko hiljadu slučajeva nasilja na terenu.

Prema njenim riječima, najčešće žrtve porodičnog nasilja su supruge, dok je najčešći uzrok nasilja alkoholizam.

Ona je istakla da se nasilje u porodice može prijaviti direktno Centru za socijalni rad ili policiji na telefon 122, te na SOS telefon 1264, na kojem je od početka godine do kraja septembra registrovano ukupno 1215 poziva ili u prosjeku 130 mjesečno. 

Programska direktorica Udruženih žena Aleksandra Petrić podsjetila je da, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u periodu od 25. novembra do 10. decembra traju akcije pod nazivom "16 dana aktivizma" koje ukazuju na nasilje nad ženama koje se događa stalno i svuda oko nas.

Ona je istakla da je riječ o globalnoj akciji koju su pokrenule aktivistkinje iz cijelog svijeta. 
"Akcije u okviru 16 dana aktivizma pomažu javnosti da sazna šta se događa sa ženama širom svijeta i da se javnost animira na promjenu putem djelovanja u svakodnevnom životu", rekla je Petićeva i dodala da je tema ovogodišnje kampanje Od mira u kući do mira u svijetu.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama počelo je danas simboličnim dijeljenjem edukativno-promotivnog materijala u centru Banja Luke.