|

Na svakih 15 minuta u BiH zlostavljana jedna žena

Na svakih 15 minuta u BiH zlostavljana jedna žena
0
S
SRNA
24.11.2011. u 18:10
23
komentara
0

dijeljenja
Na svakih 15 minuta u BiH zlostavljana jedna žena
U BiH na svakih 15 minuta bude fizički zlostavljana jedna žena, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH povodom 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
"Podaci su djelimično tačni i zapravo umanjeni, jer većina nasilja ostaje neregistrovana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura", navedeno je u saopštenju.

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma parlamenta BiH pozvala je na beskompromisno suprotstavljanje počiniocima nasilja nad ženama i efikasno pružanje pomoći žrtvi tako što će biti dosljedno provođeni zakoni i strategije.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Komisija je pozvala i na formiranje javnog mnjenja o neprihvatljivosti ovakvog oblika ponašanja. Parlamentarna skupština BiH je 2008. godine donijela Rezoluciju o borbi protiv porodičnog nasilja nad ženama kojim je da je neprihvatljivo i društveno opasno kršiti osnovna ljudska prava žena psihičkim i fizičkim nasiljem.

Odlukom UN od 17. decembra 1999. godine, 25. novembar se obilježava u znak sjećanja na sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici koje su brutalno ubijene po naređenju diktatora Rafaela Trujiloa.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...