{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH se pojavila bolest plavog jezika

5.11.2014. u 10:37
48
48
U BiH se pojavila bolest plavog jezika
48
U BiH se pojavila bolest plavog jezika
Bolest plavog jezika potvrđena kod tri ovce na području opštine Trebinje. To je prvi pozitivan slučaj u Bosni i Hercegovini nakon zadnjeg zabilježenog slučaja u 2003. godini, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Nakon navedene prijave bolesti od strane veterinarskog inspektora i dobijenih pozitivnih rezultata provedenog serološkog ispitivanja od strane Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan“, uspostavljen je Zajednički centar za kontrolu bolesti od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i za rukovodioca centra imenovan je Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

"Sve nadležne veterinarske službe u Bosni i Hercegovini uključene su u kontrolu navedene bolesti i provode se sve zakonom propisane mjere u cilju suzbijanja bolesti plavog jezika, kao i mjere propisane Pravilnikom o mjerama za kontrolu i iskorjenjivanje bolesti plavog jezika", dodaje se u saopštenju.

U svim susjednim zemljama (Srbija, Crna Gora i Hrvatska) bolest plavog jezika je već ranije potvrđena o čemu je Ured za veterinarstvo BiH i službeno obaviješten.

Bolest plavog jezika je virusna bolest preživara, prvenstveno ovaca, ali i goveda i koza. Ova bolest ne spada u grupu zoonoza i stoga nije opasna za ljude.

Bolest plavog jezika se ne može prenijeti kontaktom između zaraženih životinja nego isključivo preko mušica iz roda Culicoides, pa širenje ove bolesti zavisi od kretanja zaraženih mušica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: