BiH
2

Velić: U BiH još nema prijava o bolesti "plavog jezika"

FENA
U povodu informacija da se u ovčarstvu u Srbiji pojavila opaka bolest poznata pod nazivom "plavi jezik", virusno oboljenje pretežno ovaca, ali i koza i goveda, dr. Lejla Velić s Katedre za mikrobiologiju s imunologijom i zarazne bolesti životinja s epizootiologijom Veterinarskog fakulteta u Sarajevu kazala je da najbolje rezultate u borbi protiv te bolesti daje eliminacija populacije insekata.

"Ali kako je to gotovo nemoguće, onda vakcinacija i onemogućivanje ili smanjenje kontakta životinja s insektima", kazala je Agenciji Fena dr. Velić.

Kad je u pitanju kontrola bolesti prije svega neophodno je, ističe dr. Velić, zaštititi osjetljive domaće životinje (goveda, ovce, koze) od uboda insekata zatvaranjem u objekte naročito u periodima dana kad su insekti najaktivniji, postavljanje mreža na sve otvore (prozori, vrata).

"Osim ovoga, kontrola se može vršiti i vakcinacijom. Postoje komercijalne vakcine za sve poznate serotipove virusa plavog jezika", kaže ona.

Bolest "plavog jezika" je virusna, insektima prenosiva bolest domaćih i divljih preživara kao što su goveda, ovce, koze, jeleni. Iako se bolest najčešće klinički očituje kod ovaca, ipak goveda imaju najveći značaj u širenju bolesti jer se kod njih osim prolongirane viremije (prisustvo virusa u krvi) klinički bolest rjeđe javlja.

Bolest se javlja sezonski obično u kasno ljeto kad je populacija vektora - insekata najveća. Insekti, hraneći se krvlju bolesnih životinja, prenose virus na zdrave životinje. Klinički se bolest očituje povećanjem tjelesne temperature koja traje 6 do 7 dana ili duže, otok usana, nosne sluznice, lica, očnih kapaka, ušiju, ponekad zahvati i donji dio vrata. U početku se javlja i vodeni iscjedak koji kasnije postaje gušći i zaprljan s krvi. Kod ovaca se zapaža i zacrvenjenje ruba kože oko papka.

"U Bosni i Hercegovini bolest "plavog jezika" prvi put je zabilježena 2002. godine kad je registrirana u 13 općina Federacije BiH. Nakon toka nije bilo registriranih novih slučajeva", kaže dr. Velić.

Bolesti "plavog jezika" ove godine, osim u Srbiji, zabilježena je i u Albaniji, Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj i Italiji.

"Osim u Italiji gdje je registriran serotip 2, u svim ostalim zemljama registriran je serotip 4. Kod nas nije bilo prijava s terena klinički oboljelih životinja", navela je Velić. Naglašava da laboratorije Veterinarskog fakulteta posjeduju kapacitete i stručno osoblje da odgovore na eventualnu pojavu bolesti.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH ranije ove sedmice upozorilo je na pojavu "u Srbiji, u ovčarstvu, opake bolest poznate pod nazivom bolest "plavog jezika" ili kataralna groznica ovaca" (lat: Febris catarrhalis ovium) te pozvalo nadležne organe da blagovremeno reagiraju da bi se spriječilo širenje infekcije i u BiH.

"Molimo sve veterinare i institucije da reagiraju na vrijeme da bismo spriječili širenje infekcije i u Bosni i Hercegovini jer virus prenose komarci. Djelovati se može i vakcinisanjem pa apeliramo da se djeluje preventivno",- navode iz Udruženja.