{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neum: Od plavog jezika oboljelo sto ovaca

F
27.11.2014. u 10:05
0
7
Neum: Od plavog jezika oboljelo sto ovaca
0
Neum: Od plavog jezika oboljelo sto ovaca
Službeno je potvrđeno kako se na području Neuma kod ovaca pojavila bolest "plavog jezika", od koje je do sada oboljelo 100 grla.
Kako se navodi u današnjem izdanju Večernjeg lista, do sada je 25 životinja uginulo, a oko 20 ovaca je u fazi teškog oboljenja, dok su ostale u određenoj fazi izlječenja.

Po riječima veterinara Ivana Krešića, kod oboljelih životinja dolazi do oteka usana, međučeljusnog prostora, na ustima im se pojavi iscjedak, a slina na nosu može biti ugnojena. Životinja u teškom stadiju bolesti počne povraćati i ugine.

Krešić ističe kako su donijeli odluku da se uginule životinje zakopaju, svatko na svom posjedu, te je urađena dezinfekcija štala.

Riječ je o bolesti koju prenose komarci, a trenutno vremenske prilike pogoduju širenju bolesti. Zaraza se već proširila izvan područja općine Neum i njen trenutni smjer kretanja je prema Stocu.

Bolest nije opasna za ljude, a najviše je izražena kod ovaca. Moguća su oboljena kod koza i goveda.

Ured za veterinarstvo uspostavio je krizni štab protiv bolesti plavog jezika te se od njih očekuju konkretni potezi što i kako dalje. Do sada je ovom bolešću pogođeno oko 30 kućanstava koji žive od stočarstva.

"Ovo je bolest s liste A. Onaj ko donosi mjere trebao bi ljudima nadoknaditi štetu. Nadamo se kako će institucije imati osjećaja za ovo", naglasio je Krešić.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: