BiH
0

Neum: Od plavog jezika oboljelo sto ovaca

FENA
Službeno je potvrđeno kako se na području Neuma kod ovaca pojavila bolest "plavog jezika", od koje je do sada oboljelo 100 grla.

Kako se navodi u današnjem izdanju Večernjeg lista, do sada je 25 životinja uginulo, a oko 20 ovaca je u fazi teškog oboljenja, dok su ostale u određenoj fazi izlječenja.

Po riječima veterinara Ivana Krešića, kod oboljelih životinja dolazi do oteka usana, međučeljusnog prostora, na ustima im se pojavi iscjedak, a slina na nosu može biti ugnojena. Životinja u teškom stadiju bolesti počne povraćati i ugine.

Krešić ističe kako su donijeli odluku da se uginule životinje zakopaju, svatko na svom posjedu, te je urađena dezinfekcija štala.

Riječ je o bolesti koju prenose komarci, a trenutno vremenske prilike pogoduju širenju bolesti. Zaraza se već proširila izvan područja općine Neum i njen trenutni smjer kretanja je prema Stocu.

Bolest nije opasna za ljude, a najviše je izražena kod ovaca. Moguća su oboljena kod koza i goveda.

Ured za veterinarstvo uspostavio je krizni štab protiv bolesti plavog jezika te se od njih očekuju konkretni potezi što i kako dalje. Do sada je ovom bolešću pogođeno oko 30 kućanstava koji žive od stočarstva.

"Ovo je bolest s liste A. Onaj ko donosi mjere trebao bi ljudima nadoknaditi štetu. Nadamo se kako će institucije imati osjećaja za ovo", naglasio je Krešić.