{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH se masovno uvoze jeftina ulja i miješaju s naftom

F
28.8.2014. u 14:00
141
48
U BiH se masovno uvoze jeftina ulja i miješaju s naftom
141
U BiH se masovno uvoze jeftina ulja i miješaju s naftom
Foto: EPA
Građani Bosne i Hercegovine jedini na svijetu voze automobile na ulje, a da to i ne znaju. Za poslednjih par godine „eksplodirao“ je uvoz jeftinih baznih ulja, koja se miješaju s naftom i prodaju na domaćem tržištu.
Koliko je ovaj problem eskalirao potvrđuje da Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Obavještajno sigurnosna agencija BiH, provode odvojene istrage gdje su završile desetine miliona litara uvezenih baznih ulja i kako je moguće da se samo u godinu dana utrostručila „potražnja“, tvrdi banjalučki ekonomski portal „capital“.

Naime, u poslednje dvije i po godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 18.705.810 kilograma (kg) baznih ulja, ukupne vrijednosti 40,7 miliona KM.

Ono što je zabrinjavajući je nevjerovatno stopa rasta uvoza. Samo u prvoj polovini 2014. godine uvezeno je 3.069.877 kg baznih ulja, što je približno količini uvoza u cijeloj 2012. godini (4.057.402 kg), podaci su Uprave za indirektno oporezivanje do kojih je došao.

U odnosu na 2012., uvoz baznih ulja u 2013. je uvećan blizu tri puta, s četiri miliona na 11,5 miliona kg. U novčanoj protivrijednosti to znači da je 2012. uvezano baznih ulja u vrijednosti 10,7 miliona KM, a 2013. u vrijednosti 23 miliona KM.

Na bazna ulja se plaća uobičajenih 17 posto PDV-a, ali se za razliku od nafte, ne plaća akciza, putarina i taksa. Jedan od uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata iz Republike Srpske koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da se bazna ulja nelegalno koriste za sticanje ekstra profita.

-Bazna ulja su jeftina i koštaju oko 80 feninga u inostranstvu. Na njih se ne plaća carina, niti putarina. Kada se zamiješaju, takva nafta se prodaje na domaćem tržištu po cijeni od 1,74 KM po litri, što je znatno ispod cijene nafte. I sam sam imao prilike da mi određene firme koje se bave veleprodajom nude naftu po toj cijeni, što je potpuno nelogično i odmah mi je bilo sumnjivo - kaže ovaj distributer.

On ističe da potrošač koji kupi ovako zamiješana ulja s naftom, „ne osjeti puno na kvalitetu, ali se poveća potrošnja“ pogonskog goriva.

Firme koje to rade samo na jednoj cisterni zarade dodatnih 30 hiljada KM, tvrdi vlasnik benzinske pumpe.

-Određene obavještajne informacije govore o mogućim zloupotrebama navedenog derivate za “akcizno razblaženje” i dobivanje motornog goriva s izmjenjenim kvalitetom što posljedično utiče na visinu naplaćenih dažbina po osnovu akcize, putarine i takse za izgradnju puteva a time i PDV-a. Ne treba zanemariti ni posljedice po korisnike takvog goriva (oštećenje motora prevoznog sredstva) kao i na posljedice po životnu okolinu. U tom smislu Uprava za indirektno oprezivanje (UIO) vrši određene provjere - potvrdio je danas Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: