BiH
0

U BiH još nije pronađeno oko 9.000 osoba nestalih u sukobima

FENA
Na Međunarodni dan nestalih osoba Delegacija Evropske unije u BiH/Ured specijalnog predstavnika EU i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) naglasili su ostvareni napredak u oblasti koje je potrebno unaprijediti u nastojanjima da se pronađe oko 30.000 osoba nestalih u sukobima u BiH.

Nakon bolnog procesa lociranja masovnih grobnica, te ekshumacije i utvrđivanja identiteta posmrtnih ostataka pomoću modernih naučnih metoda, pronađeno je više od 70 posto ili 22.000 osoba nestalih u sukobima u BiH.

"Globalno, ovo je dostignuće bez presedana. Nigdje u svijetu nije nakon sukoba toliki broj nestalih osoba pronađen i identifikovan. To je zajednički uspjeh porodica nestalih, lokalnih vlasti u BiH i međunarodne zajednice", izjavio je ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

Po riječima generalne direktorice ICMP-a Kathryne Bomberger, u BiH još nije pronađeno oko 9.000 osoba.

Ona je dodala da je "za budući mir i stabilnost regiona od najvećeg značaja da BiH i druge vlade u regionu zadrže pozornost u nastojanjima da pronađu nestale bez obzira na njihovo porijeklo u pogledu nacije, vjere ili zemlje, na transparentan i odgovoran način.

EU i ICMP danas ističu nekoliko pitanja koja se moraju riješiti da bi se ostvario napredak u rješavanju predmeta nestalih osoba u BiH i ostvarila prava grupa preživjelih.

Među njima su i - potrebno je u potpunosti primijeniti Zakon o nestalim osobama i osnovati fond za porodice nestalih osoba, koji je predviđen zakonom. Iako je Zakon o nestalim osobama izrađen 2004. godine, njegovo nesprovođenje negativno je uticalo na prava nekoliko hiljada srodnika nestalih osoba.

Neprovođenje određenih aspekata Zakona također je priznao i Ustavni sud BiH u najmanje 15 odluka koje se odnose na nestale osobe.

Iako predviđena tim istim zakonom, centralna evidencija osoba nestalih u sukobima nije uspostavljena. Iako je prošle godine ostvaren napredak, Institut za nestale osobe i druge institucije treba da ubrzaju uspostavljanje ove evidencije, što će vlastima BiH omogućiti da govori jednim glasom o broju i imenima nestalih.

Proces procesuiranja odgovornih za ratne zločine i zvjerstva treba ubrzati. Vlasti u BiH, uz pomoć ICMP-a, otvorile su gotovo 3.000 masovnih i skrivenih grobnica širom zemlje.

Osim toga, više od 14.000 osoba je ekshumirano i tačno identifikovano pomoću DNK. Podaci do kojih se došlo u ovom procesu predstavljaju nepobitne dokaze koji se koriste u sudske svrhe i omogućavaju porodicama nestalih pravo na pravdu.

Proces revizije 11 mrtvačnica u BiH počeo je ove godine. Ova revizija je neophodna da bi se osiguralo identifikovanje svih ekshumiranih posmrtnih ostataka iz proteklih sukoba.

ICMP raspolaže podacima na osnovu DNK da su posmrti ostaci više od 2.500 osoba koje se vode kao neidentifikovane pohranjeni u ovih 11 mrtvačnica.

Uz to, gotovo 27.000 srodnika nestalih osoba dali su referentne uzorke krvi ICMP-u za 9.000 nestalih osoba, koje ICMP ne može da poveže s posmrtnim ostacima pohranjenim u 11 mrtvačnica.

Razloge za to treba da daju vlasti BiH kroz proces brze, transparentne i profesionalne revizije svih mrtvačnica, saopćeno je iz ICMP-a.