Senad Avdić
0

VIDEO / "U BiH imamo takvu političku scenu da je sve moguće"

Sarajevo-x.com
Senad Avdić
Senad Avdić
Senad Avdić, glavni urednik Slobodne Bosne, dao je svoje viđenje formiranja vlasti u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH gostujući u Dnevniku HRT-a. Avdić je istakao kako prvo treba sačekati presudu Ustavnog suda FBiH o usklađenosti onoga što se desilo sa ustavnim postulatima FBiH, ali i naveo kako je upitno šta će se desiti ukoliko bude presuđeno da je to izvan okrvira ustavno-pravnog poretka.

"Jedna od osnovnih indicija je da se prilikom konstruiranja Doma naroda, odnosno Hrvatskog kluba u Domu naroda pojavilo šest Hrvata, od kojih nijedan nije bio iz HDZ-a BiH niti iz HDZ-a 1990. Inače, Klub hrvatskih zastupnika u Domu naroda trebao bi brojati 17 članova, ali iz tri kantona još uvijek nisu delegirani zastupnici u ovaj klub. Prema važećem Ustavu i zakonu, da bi se izglasala bilo koja odluka, nužno je da jedna trećina kluba iz svakog naroda glasa za tu odluku. Jučer je glasalo pet zastupnika Hrvata, dakle, to nije trećina, trećina bi bila šest. U tome bi se mogli tražiti elementi neustavnosti", objasnio je Avdić.

Na pitanje voditelja da li je BiH na korak do anarhije i je li na djelu pokušaj legalizacije bošnjačke samouprave, Avdić je odgovorio da to ne bi tako nazvao tako radikalnim i grubim riječima.

"Pokušaj konstituiranja vlasti od oktobarskih izbora je predmet svih političkih aktivnosti, ne samo domaćih političkih čimbenika, nego i uglednih inozemnih diplomata, uključujući i najviši vrh vaše republike, Republike Hrvatske, ali očito da to nije dalo očekivane rezultate i nije došlo do onoga na šta je apelirao gotovo cijeli diplomatski svijet, i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, a to je uspostava jedne vrste kompromisa između dva suprotstavljena bloka u Federaciji, a formiranje vlasti u FBiH svi su ocijenili kao ključ za dalje reforme i uspostavu državne vlasti", kazao je urednik Slobodne Bosne.

Avdić je uvjeren da, bez obzira što se, kako kaže, nije moglo do u nedogled čekati na konstituiranje vlasti, ovo nije rješenje problema, već bi moglo biti uzročnik novih problema i podjela.

Upitan da li bi je rješenje u novim izborima, stvaranje trećeg entiteta ili nekoj drugoj opciji, rekao je: "Ne mislim da čak ni politički akteri, i jedni i drugi, znaju u kojem će se pravcu dalje odvijati stvari u FBiH, ali mislim da ovako apsolutno ne može ostati. Ja ne znam na šta računaju i koji su naredni potezi bloka predvođenog gospodom Čovićem i Ljubićem, da li će oni ići na uspostavljanje neke vrste autonomije kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvom, ali u tom slučaju bi se mogao ponoviti scenarij iz 2001/2002. kada se proglasila samouprava, ali kada je međunarodna zajednica tu samoupravu represijom ugušila. Mislim da međunarodna zajednica u ovom trenutku, osam-devet godina kasnije apsolutno nije spremna niti namjerava na sličan način intervenirati, tako da mislim da nijedan od ovih scenarija koje ste spomenuli za ubuduće ne bi trebalo isključiti jer u Bosni i Hercegovini imamo takvu situaciju i takvu političku scenu da je ovdje praktično sve moguće."