Crna statistika
0

U BiH 120.000 narkomana, 7.500 intravenoznih

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U BiH ima oko 120.000 narkomana, od čega oko 7.500 intravenoznih ovisnika o teškim drogama, a njih dvije trećine ili 4.900 živi u Federaciji BiH - procjene su međunarodnih organizacija i agencija.

Iako je broj ovisnika o drogama u BiH svakim danom sve veći, problem je što zbog nepostojanja jedinstvene evidencije, kakvu imaju sve države, u BiH uopšte ne postoje službeni podaci o broju registrovanih ovisnika, tvrde stručnjaci za ovu oblast.

Prema istraživanju koje su 2007. godine provele nevladine organizacije "Viktorija" iz Banje Luke, "Margina" iz Zenice i Udruženje građana "Proi" iz Sarajeva u saradnji sa ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo, procjenjuje se da Banja Luka ima 534 intravenozna narkomana, Zenica 852, dok Sarajevo ima 889 ovakva narkomana. 

Kad je riječ o Livanjskom kantonu, Kriminalistička policije kantonalnog MUP-a ne posjeduje podatke o broju registrovanih narkomana u opštinama Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar, jer takve podatke zdravstvene ustanove ne dostavljaju policiji pozivajući se na Hipokratovu zakletvu i medicinsku etiku.