{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH je naoružana svaka druga kuća

S
9.9.2010. u 12:07
0
4
U BiH je naoružana svaka druga kuća
0
U BiH je naoružana svaka druga kuća
Foto: Ilustracija
Svako drugo domaćinstvo u BiH posjeduje nelegalno oružje, podatak je dobijen upoređivanjem broja domaćinstava u BiH sa brojem nelegalnog oružja - pišu "Nezavisne novine".
Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku, u BiH ima 1.054,613 domaćinstava, dok u UNDP-u kažu da posljednje istraživanje pokazuje da u BiH oko 495.000 domaćinstava nelegalno posjeduje oružje.

"Broj od 495.000, nažalost, može biti i veći, s obzirom na to da jedno domaćinstvo može posjedovati jedan ili više komada vatrenog oružja", kaže menadžerka kontrole lakog oružja i municije UNDP-a u BiH Amna Berbić.

Međutim, kako ona ističe, prema podacima iz 2004. godine, dobijenim od policijskih struktura u RS, FBiH i u Brčko distriktu, ukupno 353 000 komada oružja je registrovano u civilnom posjedu. To znači da u BiH ima ukupno oko 850 000 komada legalnog i nelegalnog oružja.

"Od 1999. godine, putem operacije 'Žetva', prikupljeno je oko 70.000 komada, što je svega oko 15 odsto od procijenjene količine nelegalnog oružja", navodi Berbić.

Ona smatra da u BiH nedostaju zakonske regulative koje uključuju strože kazne i procedure u skladu sa direktivama EU, kao i mogućnost perioda amnestije koji bi omogućio stanovništvu da dobrovoljno preda ubojita sredstva.

U MUP-u RS su potvrdili da su, zbog nedozvoljenog korištenja, držanja ili preprodaje oružja ili eksplozivnih materijala, u prvih šest mjeseci ove godine izvještaji podneseni protiv 241 osobe, što predstavlja povećanje od 10,6 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine.

U istom periodu, prema podacima FUP-a, evidentirano je 159 slučajeva nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Sociolozi smatraju da građani oružje uglavnom čuvaju zbog "nepovjerenja prema drugoj strani".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: