Porazni podaci u BiH
0

Dileri dnevno "obrnu" drogu vrijednosti šest luksuznih stanova

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Trgovci narkoticima u većim gradovima u BiH dnevno "obrnu" drogu u vrijednosti od pet do šest luksuznih stanova, pišu sutrašnje "Nezavisne novine" pozivajući se na izvore iz policijskih agencija.

"Kada uzmete u obzir koliko u BiH ima registrovanih narkomana i tome dodate podatak da je još više onih za koje se ne zna, dobijete impozantne cifre. Zato i ne čudi podatak da se u većim gradovima zajedno obrne tolika vrijednost droge", navode izvore "Nezavisnih novina", koji nisu mogli precizirati kolika je dnevna vrijednost dilovane droge u novcu.

Međutim, ukoliko se zna da luksuzni stanovi u većim gradovima BiH dostižu vrijednost do 200.000 KM, dođe se do rezultata da je posao narko-dilera dnevno "težak" oko 1.200.000 maraka.

U ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) i Federacije BiH (FBiH) kažu da su proteklih mjeseci nizom aktivnosti suzbili veliki broj trgovaca narkoticima i vjeruju da će to rezultovati smanjenjem broja ovisnika. 

U MUP-u RS navode da su u prvih devet mjeseci ove godine zabilježena 163 slučaja neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a broj prijavljenih lica u posmatranom periodu veći je za čak 77,2 posto nego u istom periodu prošle godine.

U Federalnoj upravi policije navode da je u septembru evidentirano 41 krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, što je za 20 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Portparol MUP-a Sarajevskog kantona Irfan Nefić rekao je da su policiji manje bitne cifre o oduzetim narkoticima, a više da je spriječeno dilanje. "Rezultate policije ne treba gledati kroz to koliko je droge oduzeto, već da li je spriječeno da ona dođe na tržište", objasnio je Nefić.
Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je ova institucija posljednjih mjeseci učestvovala u nizu akcija usmjerenih na razbijanje narko-grupa, ali da ima nedovršenog posla.

On je izrazio mišljenje da bi sve agencije za provođenje zakona u BiH, odnosno i policija i pravosuđe, trebalo da se fokusiraju na sprečavanje zloupotrebe teških opojnih droga.