BiH
3

U Beogradu danas nastavak suđenja Iliji Jurišiću

SRNA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pred sudskim Vijećem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu danas će biti nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću, kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti da je odgovoran za stradanje 50 osoba 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti.

Postupajući tužilac je Milan Petrović, a sudija Omer Hadžiomerović, navedeno je u rasporedu suđenja za decembar koje je objavilo Tužilaštvo za ratne zločine.

Tužilaštvo tvrdi da je Jurišić odgovoran što je, mimo postignutog dogovora o mirnom izmještanju ljudstva i tehnika iz Kasarne "Husinska buna", kao neposredni komandant izdao naredbu za napad, primjenjujući tako nedozvoljeni način borbe, čime je počinio ratni zločin.

Riječ je o žalbenoj fazi jer je Viši sud u Beogradu, u ponovljenom postupku, Jurišića osudio na 12 godina zatvora.

Jurišićev advokat Đorđe Dozet objašnjava da se, prema najavljenom rasporedu izvođenja dokaza, očekuje da bude ispitan sudski vještak za forenziku glasa Slobodan Jovičić, koji je već ispitan pred prvostepenim sudom, da se izvedu određeni pisani dokazi za koje Vijeće nađe da su neophodni za potpuno i pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja, a potom da se stranke obrate sudu završnim riječima.

Optužnica Tužilaštva Srbije za ratne zločine iz 2009. godine tereti Jurišića za krivično djelo upotreba nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu JNA.