Regija
0

Beograd: Saslušan vještak za vojna pitanja na suđenju Iliji Jurišiću

FENA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Apelacijskom sudu u Beogradu danas je održan glavni pretres u drugostepenom postupku protiv ratnog komandanta policije BiH Ilije Jurišića, zbog optužbi da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

Jurišić, koji je 2013. po drugi put osuđen na 12 godina zatvora zbog optužbi da je izvršio ratni zločin upotrebom nedozvoljenih sredstava borbe, nije se danas pojavio na suđenju, na što i nije obavezan, jer se nalazi u bolnici zbog loma rebara, javio je Tanjug.

Nakon javne sjednice po žalbama održane u aprilu, Apelacijski sud odlučio je otvoriti glavni pretres (suđenje) i sam izvesti ključne dokaze, pošto je sada u obavezi donijeti pravosnažnu presudu u tom slučaju.

Na današnjem pretresu saslušan je vještak za strateško-vojna pitanja, a sud je odlučio da na sljedećem pretresu, koji će biti naknadno zakazan, sasluša još jednog vještaka koji će se izjasniti povodom snimaka sporne pucnjave na "tuzlansku kolonu" vojnika.

Apelacijski sud je ranije ukidao prvostepenu osuđujuću presudu Odjeljenja za ratne zločine kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora 2010. godine.

Sada je u obavezi da izrekne konačnu, pravosnažnu odluku.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti Jurišića da je, suprotno dogovoru o mirnom povlačenju između SRJ i BiH kao dežurni operativnog stožera stanice sigurnosti Tuzla, naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine.

Tom prilikom je, kako se sumnja, izgovorio riječi "na vatru odgovori vatrom".

Naredbu je primio od nadređenog Mehe Bajrića.