BiH
3

Nastavak suđenja Iliji Jurišiću: Odbrana očekuje oslobađajuću presudu

Anadolija
Ilija Jurišić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Ilija Jurišić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Pred sudskim Vijećem za ratne zločine Apelacionog suda u Beograda, u srijedu, 2. decembra, nastavlja se suđenje Iliji Jurišiću, kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije tereti da je odgovoran za stradanje oko 50 osoba koje su život izgubili 15. maja 1992. u incidentu koji se dogodio na Brčanskoj Malti prilikom izlaska vojne kolone iz grada.

Konkretno, Jurišić je, kako tvrdi Tužilaštvo, odgovoran što je, mimo postignutog dogovora o mirnom izmještanju ljudstva i tehnike iz Kasarne "Husinska buna" kao neposredni komandant izdao naredbu za napad primjenjujući tako nedozvoljeni način borbe, čime je, kako se navodi, počinio ratni zločin.

Iz Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" iz Tuzle naglašavaju kako je riječ o žalbenoj fazi, jer je Viši sud u Beogradu, u ponovljenom postupku Iliju Jurišića osudilo na 12 godina zatvora.

"Prema najavljenom rasporedu izvođenja dokaza, očekujemo da bude ispitan sudski veštak za forenziku glasa prof. dr. Slobodan Jovičić, koji je već ispitan pred prvostepenim sudom, da se izvedu određeni pismeni dokazi za koje Veće nađe da su neophodni za potpuno i pravilno utvrđenje činjeničnog stanja, a potom da se stranke obrate sudu završnim riječima. Na taj način se završava javni dio rada Veća Apelacionog suda", objasnio je Đorđe Dozet, Jurišićev advokat dgovarajući na pitanje o tome šta će se u srijedu događati u sudnici. 

Istakao je da ne očekuju javno objavljivanje presude, ali očekuju pismeni otpravak presude u zakonskom roku.

"Uopšte, naša očekivanja su da Ilija Jurišić konačno dočeka pravdu, a to je jedino moguća oslobađajuća presuda", naveo je Dozet.