BiH
0

U Banjoj Luci porast broja nasilja među srodnicima

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tokom 2010. godine u Banjoj Luci je registrirano 246 slučajeva nasilja među srodnicima, a u samo prvih pet mjeseci prošle godine prijavljeno je 106. U 96 posto slučajeva nasilnici su muškarci.

Alkoholizam i poremećeni porodični odnosi najčešći su uzroci nasilja, a žrtve su supruge.

Za samo pet mjeseci prošle godine, Tim za pomoć i podršku žrtvama nasilja u Banjoj Luci, intervenirao je u više od 70 posto slučajeva okarakteriziranih kao nasilje u porodici.

Posljedica čestiri posto tih intervencija bila je smještaj žrtve u Sigurnu kuću.

U Centru za socijalni rad Banja Luka napominju da je alternativno utočište pruženo i velikom broju djece, na koju svake godine otpada više od 60 posto smještaja u Sigurnoj kući.

Članovi Timu za pomoć i podršku žrtvama nasilja, koji djeluje pri Centru za socijalni rad u Banjoj Luci, od osnivanja, 1.maja 2007.godine, bilježe porast broja prijava nasilja među srodnicima što govori o razbijanju tabua i mitova o ovom problemu.

Također, iz godine u godinu smanjuje se broj višestrukih počinilaca nasilja s tendencijom pada recidiva u nasilju.

Međutim, statistički podaci govore da su djeca iz porodica u kojima je počinjeno nasilje izložena raznim vrstama socijalnih rizika, pa je ovaj centar proširio polje djelovanja i na djecu direktne žrtve i svjedoke nasilja, kao indirektne žrtve.

Ipak, i dalje je otvoreno pitanje rada s počiniocima nasilja, jer je pristup tim osobama u nadležnosti zdravstvenog sektora.

S obzirom na ograničene mogućnosti subjekata zaštite u procesuiranju nasilnih osoba, konstantno su aktuelne dileme: ''zašto se nasilnik ne izoluje iz kuće, do kada će žrtve biti primorane da napuštaju životno okruženje, djeca mijenjaju školu i svakodnevne aktivnosti, kuda s roditeljima žrtvama svojih potomaka, zašto su sankcije za učinjeno nasilje blage i neadekvatne...?''.