Raste broj slučajeva u RS
0

Nasilje u porodici nerijetko završava ubistvom

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nasilje u porodici se svake godine povećava, pokazuju podaci nevladinih organizacija u Republici Srpskoj (RS).

Od 2007. do 2011. godine, u tri sigurne kuće u tom bh.entitetu bilo je zbrinuto 616 žena i 763 djece.

Istovremeno, na SOS broj za pomoć žrtvama nasilja primljeno je 20.262 poziva, od čega je 98 posto žrtava bilo ženskog spola.

Kada je u pitanju statistika za 2011. godinu, i dalje postoji trend rasta prijavljivanja slučajeva nasilja u porodici putem SOS linije, traženjem pravne i druge pomoći i putem rada mobilnih timova, ocjena je Gender centra Vlade RS-a.

U izvještaju Vlade RS-a o sprovođenju strategije za borbu protiv nasilja u porodici u RS za prošlu godinu naglašava se i da je neophodno izraditi i procjenu broja potrebnih sigurnih kuća, s obzirom na gustinu naseljenosti pojedinih njenih dijelova, ali i stepen stvarnih potreba žrtava za ovim uslugama.

Uprkos svim naporima da se nasilje u porodici i nad ženama sistemski spriječi, te da se kroz službene evidencije i podatke prati trend porasta ili opadanja ovih slučajeva, u svrhu preduzimanja adekvatnih i efikasnih mjera sprečavanja i zaštite žrtava, naročito zabrinjava podatak Ministarstva unutrašnjih poslova da je od 2000. do 2011. godine počinjeno 108 ubistava u porodici, od čega je 60 ubijenih žena žrtava nasilja.

Pored činjenice da žene žrtve nasilja čine više od polovine ubijenih, kada su u pitanju ubistva u porodici, žene žrtve nasilja u porodici čine i više od jedne trećine ukupno ubijenih osoba u RS.

Međutim, u Gender centru navode da, prema raspoloživim podacima policije, osnovnih i okružnih sudova i okružnih tužilaštava, lani je, u poređenju sa podacima iz 2010. godine, kako za krivično djelo, tako i za djelo prekršaja prema članu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, broj prijavljenih i broj procesuiranih slučajeva zadržan u relativno istom omjeru.

Poredeći sa ovim podacima podatke iz prethodnih godina (2008-2009.), može se konstatovati da opada broj procesuiranih slučajeva u sudovima i tužilaštvima.

Ipak, nije moguće zaključiti da li je ovaj trend opadanja napredak, odraz stvarnog stanja, ili eventualno odraz nepovjerenja ili nezadovoljstva žrtava institucionalnim odgovorom, u slučajevima prijavljivanja i procesuiranja.