BiH
0

Krunić: Povećava se broj žrtava nasilja u Republici Srpskoj

SRNA
Spomenka Krunić (Foto: Nezavisne.com)
Spomenka Krunić (Foto: Nezavisne.com)
Direktorica Gender centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske Spomenka Krunić izjavila je Srni da podaci nevladinih organizacija koje evidententiraju pozive na SOS liniji za žrtve nasilja u porodici - 1264, pokazuju da se nasilje svake godine povećava.

"Od 2007. do 2011. godine u tri sigurne kuće u Republici Srpskoj do sada je bilo zbrinuto 616 žena i 763 djece, dok je broj poziva na SOS broj za pomoć žrtvama nasilja u porodici od 2005. godine do danas iznosio 20.262 poziva, od čega je 98 odsto žrtava bilo ženskog pola", naglasila je Krunićeva.

Prema njenim riječima, statistika za 2011. godinu pokazuje da i dalje postoji trend rasta prijavljivanja slučajeva nasilja u porodici putem SOS linije, traženjem pravne i druge pomoći i posredstvom mobilnih timova.

"Uprkos svim naporima da se nasilje u porodici i nad ženama sistemski spriječi, te da se kroz službene evidencije i podatke prati trend porasta ili opadanja ovih slučajeva, u svrhu preduzimanja adekvatnih i efikasnih mjera sprečavanja i zaštite žrtava, zabrinjava podatak MUP-a da je od 2000. do 2011. godine počinjeno 108 ubistava u porodici, od čega je 60 ubijenih žena žrtava nasilja u porodici", ističe Krunićeva.

Krunićeva je podsjetila da je 1. decembra prošle godine Gender centar pokrenuo akciju podrške ženama i djeci žrtvama nasilja u sigurnim kućama u Republici Srpskoj kroz humanitarni broj 1411 i uplatama na žiro-račun u banci za podršku sigurnim kućama. 

"Percepcija o nasilju u porodici se u društvu polako, ali sigurno mijenja, od stava da je riječ o privatnom problemu do toga da je porodično nasilje ozbiljan društveni problem koji dolazi u interesovanje zakonodavaca, javnosti i istraživača", kaže Krunićeva. 

Ona je rekla da se može konstatovati da još postoje brojni problemi u pružanju konkretne zaštite žrtvama, bez obzira na evidentne pomake, te da se ti problemi ogledaju najviše u nedovoljnom broju obučenih stručnih kadrova za rad sa žrtvama i počiniocima, nesenzibilisanosti na rodno zasnovano nasilje, kao i u tome što  tužilaštava i sudovi  u prekršajnim i krivičnim postupcima   nejednako tretiraju    obavezujuće propise iz ove oblasti   u odnosu na druge. 
Krunićeva je podsjetila da je od 2005. godine uspostavljen jedinstveni telefonski broj 1264 za pomoć žrtvama nasilja u Republici Srpskoj, na koji predstavnici nevladinih organizacija iz Banje Luke, Modriče, Bijeljine, Trebinja i Prijedora pružaju psiho-socijalnu i pravnu pomoć.