{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U banjalučkoj Sigurnoj kući 334 žrtve nasilja

S
15.3.2012. u 20:37
0
0
U banjalučkoj Sigurnoj kući 334 žrtve nasilja
0
U banjalučkoj Sigurnoj kući 334 žrtve nasilja
Tokom posljednjih pet godina, koliko u Banjoj Luci postoji Sigurna kuća, ova ustanova je bila utočište za 334 žrtve porodičnog nasilja, ili preciznije 157 žena i 177 djece.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako je potvrđeno portalu Sarajevo-x.com, u Sigurnoj kući, koja je u februaru proslavila peti rođendan, danas boravi 14 osoba.

Inicijativu za osnivanje Sigurne kuće u gradu na Vrbasu su pokrenule Udružene žene Banje Luke, a projekt je realizovan zahvaljujući Administrativnoj službi grada i Vladi RS.

Osim žena, kroz ovu ustanovu je u posljednjih pet godina prošlo i mnogo djece koja su također bila žrtve porodičnog nasilja.

Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici precizirano je da žrtve nasilja u Sigurnoj kući mogu boraviti tri mjeseca, a nadležni ističu da je ovakav tip podrške žrtvama od velikog značaja.

U tom periodu žene i djeca prolaze kroz poseban program u kojem im se pruža psihička, socijalna, pravna i medicinska zaštita stručnog osoblja.

Na prostoru BiH trenutno postoji devet sigurnih kuća za žene i djecu žrtve nasilja u porodici, a statistike govore kako je ovaj problem još uvijek široko rasprostranjen u našoj zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: