Pet godina postojanja
0

U banjalučkoj Sigurnoj kući 334 žrtve nasilja

Piše: D. T.
Tokom posljednjih pet godina, koliko u Banjoj Luci postoji Sigurna kuća, ova ustanova je bila utočište za 334 žrtve porodičnog nasilja, ili preciznije 157 žena i 177 djece.

Kako je potvrđeno portalu Sarajevo-x.com, u Sigurnoj kući, koja je u februaru proslavila peti rođendan, danas boravi 14 osoba.

Inicijativu za osnivanje Sigurne kuće u gradu na Vrbasu su pokrenule Udružene žene Banje Luke, a projekt je realizovan zahvaljujući Administrativnoj službi grada i Vladi RS.

Osim žena, kroz ovu ustanovu je u posljednjih pet godina prošlo i mnogo djece koja su također bila žrtve porodičnog nasilja.

Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici precizirano je da žrtve nasilja u Sigurnoj kući mogu boraviti tri mjeseca, a nadležni ističu da je ovakav tip podrške žrtvama od velikog značaja.

U tom periodu žene i djeca prolaze kroz poseban program u kojem im se pruža psihička, socijalna, pravna i medicinska zaštita stručnog osoblja.

Na prostoru BiH trenutno postoji devet sigurnih kuća za žene i djecu žrtve nasilja u porodici, a statistike govore kako je ovaj problem još uvijek široko rasprostranjen u našoj zemlji.