Fondacija za lokalnu demokratiju
0

Kroz "sigurnu kuću" prošlo 197 djevojaka

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sklonište za djevojke - žrtve porodičnog nasilja, incesta, seksualnog zlostavljanja i nasilja, koje je otvoreno 2002. godine u okviru Fondacije za lokalnu demokratiju u Sarajevu, u proteklih 10 godina pružilo je privremeno utočište za 197 djevojaka - državljanki BiH.

Menadžer Fondacije za lokalnu demokratiju Mubera Hodžić potvrdila je lokalnom radiju "Studio N" u Livnu da su u "sigurnoj kući" od njenog otvaranja 2002. godine spas pronalazile djevojke životne dobi od 12 do 18 godina koje su bile žrtve porodičnog nasilja ili seksualnog zlostavljanja.

Sigurna kuća otvorena je 2002. godine u okviru Fondacije za lokalnu demokratiju iz Sarajeva.

Hodžićeva je upozorila da u BiH još uvijek postoje velike predrasude o prijavljivanju nasilja u porodici, posebno seksualnog zlostavljanja, pa se u prosjeku prijavljuje svaki 10. slučaj.

Prema njenim riječima, najveći broj djevojčica i djevojaka - žrtava seksualnog nasilja u BiH, ima između 15 i 18 godina, većina njih je prekinula redovno školovanje, ali su dolaskom u "sigurnu kuću" nastavile vanredno pohađanje škole, a u okviru resocijalizacije mnoge od njih završile srednju školu i vratile se u porodicu i normalan život.