BiH
66

U akciji MUP-a KS uhapšeno osam osoba osumnjičenih za teška krivična djela

Piše: E. G.
Akciji MUP-a Kantona Sarajevo koja je izvedena sinoć i jutros, a vezano za rasvjetljavanje više krivičnih djela koje je počinila organizovana kriminalna grupa, prethodila je opsežna dvomjesečna istraga, što je rezultiralo hapšenjem više osoba, pripadnika kriminalne grupe.
Irfan Nefić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Irfan Nefić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Kriminalna grupa je, prema prikupljenim saznanjima na područjima Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog, Srednjebosanskog i Hercegovačko - neretvanskog kantona, najvjerovatnije izvršila više krivičnih djela razbojništava.

"Tom prilikom izvršioci su koristili vatreno oružje puške, pištolje te su bili maskirani, odnosno nosili su 'fantomke', ispoljavajući brutalnost i beskurpuloznost, što je vrlo često pored materijalne štete za posljedicu imalo i nanošenje povreda oštećenim osobama. Nakon prikupljenih materijalnih dokaza koji inkriminiraju ovu organizovanu grupu, policijski službenici su jučer u 19:00 sati, po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, lišili slobode više osoba", kazao je na konferenciji za medije Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

Slobode su lišeni: P. E., rođen 1987.godine u Kaknju, nastanjen u Sarajevu, A. B., rođen 1993.godine u Zenici, gdje je i nastanjen, S. E., rođen 1990. godine u Zenici, nastanjen u Sarajevu, S. S., rođen 1965 .godine u Kaknju, nastanjen u Sarajevu, S. A., rođen 1992. godije u Zenici, nastanjen u Sarajevu, T. E., rođen 1994. godine u Njemačkoj, nastanjen u Visokom, J. A., rođen 1973. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen i A. I., rođen 1984. godine u Sarajevu, gdje je i nastnajen.

"Na osnovu usmenih naredbi sudije za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu, a uz saglasnosti postupajućeg tužioca, izvršen je pretres objekata na šest lokaliteta i tom prilikom su pronađeni i izuzeti sljedeći predmeti jedan puškomitraljez bez nožica, jednu automatsku pušku, dva pištolja, dva putnička motorna vozila, više mobilnih telefona i SIM katica, tri tableta, manja količina zlatnog nakita, pet fantomki, veći broj srećki Lutrije BiH, garderoba i obuća korištena prilikom vršenja krivičnih djela, određena količina zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu i određena suma novca", rekao je Nefić.

Jedan od oduzetih automobila tokom akcije (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Jedan od oduzetih automobila tokom akcije (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

U toku kriminalističke obrade, u prisustvu postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i branitelja osoba lišenih slobode, policijski službenici su zadokumentovali i potkrijepili dokazima izvršenje 15 krivičnih djela teških oblika razbojništava na području Kantona Sarajevo, a na području općine Ilidža, krivična djela paljevine motornih vozila koje su vršili neposredno prije izvršenja krivičnih djela razbojništava u BH Poštu, u naselju Tarčin, i poslovni objekat u naselju Rakovica, saopćili su u MUP-u.

Nefić je kazao kako je više osoba lišenih slobode u potpunosti priznali direktno učešće u vršenju krivičnih djela.

"U rad su se uključili i policijski službenici Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Srednjebosanskog kantona, koji su do sada zadokumentovali ukupno 17 krivičnih djela. Također, rasvijetljeno je ukupno 20 krivičnih djela krađe stoke koja su u ranijem periodu izvršena na području općina Ilijaš, Vogošća, Ilidža i Hadžići, a sa čijim izvršenjem se u vezu mogu dovesti pomenute osobe. Izvršenim provjerama utvrđeno je da su za nekima, raspisane potrage nadležnih sudova", rekao je Nefić.

Danas će u 17 sati P. E., A. B., S. E. S. S., S. A. i T. E. uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predati na nadležnost tužiocu Kantonalnog tužilašva u Sarajevu.

Policija će nastaviti istrage u vezi ovih slučajeva.